marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako hraniti moko?

Pošlji prijatelju

moka in žitni klas v leseni sklediFotolia

Vsi vemo, da je moko treba hraniti dobro zaprto, saj ne sme biti izpostavljena zraku, ki jo pokvari, prav tako pa je potrebno imeti zaprto tudi zato, ker se v njej hitro zaredijo insekti.

Pravilno shranjevanje moke

Moka mora biti na hladnem in suhem. Vse vrste moke, tudi bela, imajo omejen datum trajanja. Mlinarji običajno priporočajo, da naj bi se sveže mleto moko porabilo v šestih mesecih, ob pogledu na police v trgovinah pa boste seveda hitro ugotovili, da je industrijsko embalirana moka po datumu sodeč uporabna veliko dlje. Kljub temu je moko dobro porabiti čim prej, sicer spremeni okus, saj postane žarka – maščoba v njej namreč v stiku z zrakom oksidira. V vročem vremenu zato sploh ni tako nenavadno, če se kdo odloči, da bo moko celo zaprl v nepropustno plastično embalažo ter jo shranil v hladilnik.

Nasveti za hrambo moke

- Svežo moko, ki jo kupite v mlinu, zaprite v za vlago nepropustno embalažo ter zamrznite za 48 ur. Tako se boste znebili jajčec insektov, ki so že v moki.

- Nikoli ne mešajte nove in stare moke.

- Moke ne imejte nikoli v bližini mil ter praškov, čebule ter drugih živil in produktov z močnim vonjem.

- Če boste moko shranili v posode, ki ne prepuščajo vlage, ter zamrznili pri -18 stopinjah ali nižji temperaturi, bo uporabna celo več let.

- Polnozrnato moko (polnovredno, graham) imejte vedno v hladilniku, kajti olja v njej postanejo žarka že pri sobni temperaturi.

- Moko zavrzite, če ima spremenjen vonj ali barvo.

- Če moko hranite v papirnati vrečici, v kakršni ste jo kupili v trgovini, ali v platneni vreči, ki ste jo dobili pri mlinarju, potem dajte vanjo lovorov list – to je naravna zaščita pred insekti.

Podobni članki