marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kakav

Pošlji prijatelju

kakavova zrnaFotolia

Kakav je bil že od nekdaj izjemno cenjeno živilo. Ljudstva v Mehiki in Srednji Ameriki so kakavova zrna nekoč uporabljala kot plačilno sredstvo. Posebno pa je tudi botanično ime kakavovcev: »theobroma« ali v prevodu »hrana za bogove«.

Kakavovec je zimzeleno tropsko drevo s široko krošnjo, ki v višino doseže kar do osem metrov. Na njem zrastejo okoli 30 centimetrov veliki plodovi, ki v sebi skrivajo do 40 semen. Semena so ob obiranju neprijetno grenka, okus pa razvijejo šele potem, ko dozorijo in se posušijo.

S kakavom proti raku in boleznim srca

Sestavine v kakavu naj bi organizem varovale pred dvema najbolj smrtonosnima boleznima na svetu. Nova znanstvena raziskava, ki so jo predstavili na nacionalnih akademijah v Washingtonu, potrjuje dognanja o pomembni vlogi kakava za zdravje ljudi. Dr. Norman Hollenberg, profesor medicine na harvardski medicinski šoli, je predstavil ugotovitve, ki kažejo, da lahko hrana, bogata s flavonoli (kamor sodi tudi kakav), zavira razvoj dveh najbolj pogostih vzrokov smrti v današnjem svetu: srčno-žilnih bolezni in raka.

Hollenberg je v dolgotrajnem sodelovanju s podjetjem Mars Incorporated proučeval dve ljudstvi Indijancev Kuna. Domorodski Indijanci Kuna, ki živijo na otokih blizu Paname, še vedno pijejo velike količine domačega, s flavonoli bogatega kakava. Drugi Indijanci Kuna so zapustili otoke in so naseljeni na obrobju mesta Panama. Ti spijejo malo kakava in zaužijejo malo flavonolov.

Iz podatkov o vzrokih smrti je Hollenberg ugotovil, da so pri otoških Indijancih Kuna stopnje srčnih bolezni in raka bistveno nižje. Nevarnost smrti zaradi srčnih bolezni na panamski celini je bila za 1280 odstotkov višja kot na otokih, smrt zaradi raka pa je bila višja za 630 odstotkov.

»Naši rezultati kažejo, da lahko prehrana, bogata s flavonoli, pripomore k zmanjšanju dveh najbolj smrtonosnih bolezni današnjega časa,« je povedal Hollenberg, ki je z Indijanci Kuna delal več kot deset let. »Čeprav gre za prve podatke, so zaradi znižanja tveganja in vpliva na zdravje ljudi osupljivi. Nadaljnje raziskovanje bo natančneje opredelilo razmerje med uživanjem dietetičnih flavonolov in pogostnostjo srčno-žilnih bolezni ter raka pri tej populaciji, pa tudi pri drugih.«

Prejšnje raziskave Hollenberga in drugih znanstvenikov so pokazale, da imajo na otokih živeči Indijanci Kuna bistveno višje ravni flavonolov v krvi ter višje ravni dušikovih in kisikovih metabolitov, ki so kazalniki zdravega žilnega in krvnega obtoka. To je bila tudi prva študija, ki je dala neposreden dokaz, da lahko neka sestavina v kakavu, tj. flavonol epikatehin, izboljša sproščanje krvnih žil, kar je pomemben dejavnik za zdravje srca in ožilja.

»Če strnemo, je jasno, da kakavovi flavonoli presegajo splošni razred antioksidantov, ki telo varujejo pred rakom, zaradi njihovega vpliva na srčno-žilno funkcijo,« je dejal dr. Harold Schmitz, vodja področja za znanost v podjetju Mars Incorporated in soavtor študije.