marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Jajčevci

Pošlji prijatelju

jajčevec na vrtuMN

Jajčevci (Solanum melongena), katerih domovina je Indija, spadajo med razhudnikovke in so izjemno živilo, ki se priporoča zlasti diabetikom. Pri nas je najbolj poznana vrsta jajčevcev melancan, katere sadeži so temno vijolične barve in kijaste oblike, zrastejo pa približno do velikosti 30 centimetrov – medtem pa drugod po svetu poznajo tudi jajčevce z rumenimi in belimi plodovi.

Jajčevci imajo čvrsto, a krhko meso, ki deluje gobasto, pri termični obdelavi pa postane hitro mehko in nekoliko sluzasto, medtem ko lupina ostane trša in deluje »usnjato« - in ravno zato nekaterim ljudem jajčevci niso všeč, pa čeprav so za zdravje izjemnega pomena.

Izbor in hranjenje

Jajčevci odlično uspevajo na vrtovih pri nas, zato niti ni potrebe, da v trgovini kupite uvožene, ki prihajajo večinoma iz Italije in Španije, sicer pa jih največ vzgojijo na Nizozemskem in v Izraelu. Pobirati (ali kupiti) je treba sadeže, ki so čvrsti, vendar se njihova lupina pod pritiskom prtov nekoliko vboči, pecelj pa mora biti pri že obranemu sadežu lepo zelen in na videz svež. Izberite sadeže, katerih kožica je gladka in napeta, brez lis. Kadar kupite ali oberete trši, še nezrel sadež, ga pustite do konca dozoreti pri sobni temperaturi – le tako se boste namreč znebili solanina, ki je grenak in strupen (povzroči prebavne težave, lahko pa tudi oteži dihanje).

Zrele jajčevce je najbolje hraniti na hladnem, pri temperaturi okoli 10 stopinj. Počakajo tudi v hladilniku, vendar nizka temperatura hladilnika vpliva na njihov videz – lupina dobi temne lise.

Hranilna vrednost

Jajčevec ima v 100 gramih le 20 do 26 kalorij, saj ga v večini sestavlja voda (preko 90%), zato je zelo nizkokalorična hrana. Žal pa je res, da zelo dobro vpija maščobe – če niste pazljivi, lahko hitro dobite visoko kalorično jed.

Pri jajčevcu je najbolj zdrava lupina, zato jajčevcev nikoli ne lupimo! V lupini se skrivajo vitamini C, B1, B2 in B9, poleg tega pa še karoten, železo, natrij, in fosfor. Vsebuje tudi eterična olja in tanine ter antioksidante.

Vplivi na zdravje

Poleg diabetikov naj bi jajčevce uživali tudi tisti, ki jih mučita revma ali išias ali pa imajo ledvične težave. Sok jajčevca zaradi grenčine pospešuje izločanje žolča in spodbuja delovanje jeter. In za današnji čase najpomembneje: jajčevci urejajo prebavo in znižujejo holesterol.

Jajčevci so dober vir folne kisline, zato se priporočljivi tudi za nosečnice.

Priprava jajčevcev

Meso jajčevcev neobdelano skoraj nima okusa, zato jih je vedno najbolje popeči ali skuhati, saj šele takrat razvije aromo, ki nekoliko spominja na orehe. Jajčevec je najbolje najprej narezati na centimeter debelo , posoliti in pustiti stati okoli pol ure, da izloči vodo in grenke sokove. Nato ga začinimo in popečemo v pečici skupaj z drugo zelenjavo, na primer krompirjem in paradižnikom, pri tem pa je treba paziti, da pekača ne naoljimo preveč (ker se jajčevec olja hitro napije).

Jajčevce lahko popečemo tudi zgolj prerezane na pol – položimo jih s prerezano stranjo navzdol na papir za peko, damo v pečico segreto na 220 stopinj in počakamo, da se kožica naguba. Odvisno od velikosti jajčevca traja to od 15 do 30 minut.

Jajčevci so odlični tudi ocvrti, dušeni in vloženi, popečene lahko uporabimo v solati, dušene pa v omaki za testenine.

Oglašujte pri nas

Podobni članki