marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Izbira in priprava artičok

Pošlji prijatelju

dve celi in ena prerezana artičokaFotolia

Artičoke niso nekaj, kaj bi bilo dnevno na našem jedilniku – predvsem zato, ker jih večina ljudi ne pozna in ne zna pripraviti. Vendar pa je treba poznati zgolj nekaj osnov, da lahko postrežemo sveže artičokine srčke – vložene pa lahko pospravimo za takrat, ko res nimamo časa za pripravo.

Izbira

Artičoke morajo biti zelo sveže, zato jih je bolje kupiti pri kmetu na tržnici kot v supermarketu, kjer so morda ležale že nekaj dni. Da se prepričate, če so sveže, poglejte pecelj – če je na odrezanem delu videti suh ali rjav, jih ne jemljite. Prav tako jih je treba zaužiti čim bolj sveže, zato jih kupite na dan, ko jih boste kuhali, ne pa v naprej. (Nekateri jih res tudi zaprejo v plastično vrečico in shranijo v hladilnik, vendar potem niso več tako dobre.)

Kupite artičoke, ki imajo popolne, trdno zaprte liste. Artičoke morajo biti v roki za svojo velikost težke in enakomerno zelene barve.

Pri artičokah je pomembna velikost. Če jih boste jedli surove, z malo soli in masla, potem je treba že konec aprila in v maju kupiti »baby« artičoke. Če jih boste zavreli in postregli z omako oziroma prelivom, naj bodo nekoliko večje. Če jih želite nadevati, pa jih boste lahko kupili kasneje v sezoni, ko so že velike.

Priprava

Pripravite si limono, s katero boste pri rezanju sproti mazali artičoko, da ne bo porjavela. Ko boste prišli do srčka, ga dajte v skodelico, v kateri zmešate mrzlo vodo in sok limone.

Najprej odstranite pecelj. Lahko ga odrežete na deski, z močnim in ostrim nožem, še bolje pa je, če ga odlomite. Artičoko položite na pult, tako da pecelj gleda preko roba, se z eno roko trdno naslonite na glavico, z drugo pa se oprite na pecelj, da se odlomi. Steblo artičoke je užitno in tudi precej okusno, zato ga lahko uporabite za kakšno omako ali juho.

Vzemite nož in začnite »lupiti« spodnje liste artičoke, kot bi lupili banano. Odstraniti jih je treba za približno 3 centimetre. Nato odrežite zgornjih nekaj centimetrov artičoke, da se znebite ostrih konic listov. (Včasih je dovolj, če odrežete kakšna dva centimetra, včasih pa je treba odrezati tudi do tretjino artičoke.) Če nimate dovolj ostrega noža, vzemite takšnega z drobno žagico.

Preostalim listom odrežite oster vrh s škarjami.

Če želite, da bodo srčki artičoke ostali beli, je najbolje, da liste razprete in odstranite niti iz sredine srčka s pomočjo žličke.

Kuhanje

V velikem loncu zavrite vodo, ji dodajte žlico soli na liter vode in prilijte limonin sok ter oljčno olje. Srčke artičok nežno položite v lonec in zmanjšajte ogenj, nato pa kuhajte 20 minut.

Ko so artičokini srčki kuhani, jih lahko tudi ohladite in v vodi od kuhanja shranite v hladilniku do tri dni.

Artičoke postrezite razrezane na polovice ali četrtine skupaj s prelivom iz limone, oljčnega olja in malo dijonske gorčice, jih popecite na maslu in ponudite kot prilogo k mesu ali ribam (dodate lahko tudi nekaj zelenega popra), uporabite jih na pici, ali pa jih nadevajte (na primer s praženimi gobicami s česnom in panceto) in specite v pečici.

Oglašujte pri nas