marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hrana kot afrodiziak

Pošlji prijatelju

ženska grize čokoladoFotolia

Zgodovina je polna zapiskov o iskanju afrodiziakov v takšni ali drugačni obliki. Celo zdravnik Valentin (eden izmed možnih krivcev za praznovanje Valentinovega) je menda zdravila mešal s kopico različnih zelišč in začimb, z medom in vinom. Vendar pa uživanje določenih živil ni edini možni afrodiziak – znanstveniki so dokazali, da je včasih bol kot samo zaužitje hrane pomembna in spolno spodbudna njena aroma.

Preverite, katero povsem običajno hrano oziroma živila so ljudje skozi leta uporabljali kot afrodiziak:

Alkohol: znižuje zadržanost in povečuje samozavest; kakor koli – v večjih količinah deluje ravno nasprotno, kot si želimo, saj smo zaradi njega utrujeni in zaspani, spolni vrhunec pa je težje doseči.

Banane: za afrodiziak ne veljajo zgolj zaradi svoje oblike, temveč predvsem zaradi goste, žametne notranjosti; v njih je encim, ki naj bi izboljšal moško spolno moč.

Čokolada: vsebuje tako uspavalne sestavine, ki pomagajo pri sprostitvi ter psihičnih zavorah, kot tudi stimulante, ki pomagajo pri povečanju aktivnosti in želji po fizičnem stiku; pred stoletji je bila v mnogih samostanih prepovedana.

Fige: kot afrodiziak so jih slavili predvsem Stari Grki.

Ginseng: poveča željo po fizičnem stiku.

Kaviar: vsebuje veliko cinka, ki stimulira tvorjenje testosterona in s tem moške spolne moči.

Ostrige: zmožne so večkrat spremeniti spol iz ženskega v moškega in nazaj, zato nekateri trdijo, da po uživanju ostrig izkusimo tako žensko kot moško plat ljubljenja.

Parfumi: tisti iz naravnih sestavin kot so mandelj in vanilja ter razna zelišča in začimbe, delujejo podobno kot feromoni in »komunicirajo« o čustvih.

Peneča vina: veljajo za »pijačo ljubezni«; v zmernih količinah pomagajo sprostiti psihične zavore in ogrejejo telo.

Radič: v Starem Egiptu je veljal za božji afrodiziak, saj njegov okus precej stimulira nebo v ustih.

Riba napihovalka: na Japonskem velja tako za gurmansko specialiteto kot afrodiziak, če žleza s strupom ni pravilno odstranjena, pa je smrtno nevarna – mnenje je, da tveganje in spogledovanje s smrtjo vedno prinaša tudi seksualno vzburjenje (Vsekakor vam ne priporočamo, da to preizkusite!);

Šparglji: v nekaterih deželah so morali ženini na dan svatbe (in kasnejše poročne noči) pojesti kar tri porcije špargljev, saj naj bi ti čudežno delovali na njihovo potenco.

Tartufi: imajo posebno aromo in so zelo redki in dragi, zanje pa že dolgo velja, da spodbudijo tako čutilo okusa in vonja kot celotno telo.