marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Granatno jabolko

Pošlji prijatelju

granatno jabolko ob jabolku in skodelici čajaFotolia

Nekateri granatna jabolka, ki naj bi po starih prepričanjih delovala tudi kot afrodiziak, obožujejo – spet drugi pa niso povsem prepričani, kaj početi s tem sadežem, ki ima v vsakem koščku mesa poleg slastnega soka tudi zoprno peško. Kako jih torej najbolje uporabiti?

Za kakšen sadež gre?

Granatnemu jabolku (Punica granatum) pravijo v Španiji Granada – torej ima enako ime kot njihova pokrajina in mesto. Vendar pa granatna jabolka sploh ne izvirajo iz Španije, temveč iz severne Indije ter predelov ob Himalaji, od koder so jih res prinesli tudi na področje Mediterana, Azije in Afrike. Sadež raste na velikem grmu ali drevesu, ki doseže do osem metrov (odvisno od sorte), najbolje pa uspeva tam, kjer so hladne zime in vroča poletja. Poleg sadeža ima drevo tudi čudovite cvetove – običajno škrlatne.

Skorajda okrogel sadež res spominja na veliko rdeče jabolko, vendar ima precej izrazito muho. Koža je na otip kot usnje, notranjost pa ima grenko belo ovojnico (tako kot grenivka). Semena so ločena na več delov z membranami. Sadež lahko hranimo precej dolgo – tudi sedem mesecev, če je na hladnem. Hramba je pravzaprav dobra, saj sadež tako bolje razvije okus in ima več soka.

Uporaba

Granatno jabolko najlaže oluščimo, če ga pred tem delno zamrznemo. Nato ga prerežemo na pol, naredimo v zunanjost lupine še nekaj globokih zarez, ter po njej večkrat udarimo s kuhalnico, da meso pade ven. Najbolje v skledo vode, v kateri lahko meso nato s prsti ločimo, pri tem pa bo užiten del potonil, medtem ko bodo neokusne bele membrane plavale na vrhu.

Sadež lahko jemo samostojno, vendar to mnogim ni všeč, ker se v vsakem koščku skriva tudi peška. Večina granatnih jabolk se zato uporabi za pripravo naravnega soka, s koščki mesa pa se pogosto okrašuje sadne torte, sadne bovle ali se jih potrese po solatah in mesnih jedeh.

Če boste pripravili sok, je najbolje, da sadež najprej nekoliko segrejete (lahko kar v mikrovalovni pečici, pri nizki moči), šele nato ga stisnite ali dajte v sokovnik. Sok lahko uporabite tudi za pripravo želejev ali sorbetov ter omak za k mesu (na primer svinjini ali raci).

Sok granatnega jabolka ali sirup iz njega se pogosto uporablja za pripravo koktajlov.

Sok je uporaben tudi izven kulinarike – je namreč odlično naravno barvilo za tekstil (za nesintetične materiale).

Prednosti granatnega jabolka

Granatno jabolko se že od nekdaj uporablja v ajurvedski medicini, saj vsebuje veliko vitamina C (s 100 mililitri soka zadostimo 16% dnevnih potreb odraslih), vitamin B5, kalij, tanine (z antioksidanti) in flavonoide. Peške so odličen vir vlaknin in nenasičenih olj. Laboratorijske raziskave kažejo, da je sok granatnega jabolka odličen v boju proti holesterolu, aterosklerozi, povišanemu krvnemu tlaku in drugim srčno-žilnim obolenjem – težave s holesterolom naj bi sok opazno zmanjšal ob rednem uživanju večkrat dnevno že v dveh tednih!

Uživanje granatnih jabolk in njihovega soka pa naj bi imelo tudi druge pozitivne učinke, ki pa zaenkrat še niso dovolj raziskani: preprečevanje virusnih okužb, preprečevanje zobnih oblog, preprečevanje raka na prsih, preprečevanje raka prostate, limfomov … Če bodo klinični preizkusi potrdili koristnost tudi na teh področjih, bo granatno jabolko gotovo postalo mnogo bolj priljubljen sadež – seveda pa ga lahko v pričakovanju pozitivnih testov pričnete uživati že sedaj.