marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Drobnjak (šnitlih)

Pošlji prijatelju

šopek drobnjaka in nasekljan drobnjakFotolia

Drobnjak, ki mu po domače pravimo tudi šnitlih (izpeljano iz nemškega poimenovanja), izvira iz zelo hladnih dežel (Kanade in Sibirije). Je trajnica, ki uspešno raste na vsakem vrtu, uporabljamo pa ga kot začimbo. Njegove liste, ki so votli kot slamice, običajno nasekljamo in dodamo v govejo juho, namaze, jajčne in mesne jedi. Drobnjak je kot začimba izredno priljubljen in tudi zelo razširjen, poznamo pa ga že precej dolgo.

Kaj je drobnjak?

Drobnjak (Allium schoenoprasum) spada med luke, torej v isto skupino rastlin kot česen – in tudi njegov okus je takšen kot okus česna. Medtem, ko pri česnu jemo čebulico, so pri drobnjaku najboljši listi v obliki cevk – sveži imajo še posebej izrazit okus, suhi pa ga precej izgubijo (zato ga za zimo poskusite raje zamrzniti).

Drobnjak je zelo dober dodatek jedem zlasti zato, ker razkužuje prebavila in pospešuje prebavo, priporoča pa se tudi pri slabokrvnosti.

Kako raste?

Drobnjakovi koničasti votli listi zrastejo v višino do 30 centimetrov, med njimi pa poženejo kroglasti rdečevijolični cvetovi. Seme je črne barve.

Drobnjak mora imeti dovolj vlage, sicer se listi sušijo in rumenijo – poleti ga torej zalivajte. Lahko ga gojite tudi v lončku.

Drobnjak je treba redno rezati, če želite, da bodo poganjali vedno novi listi.

Uporaba v kuhinji

Zaradi okusa po česnu je drobnjak zelo priljubljen. Dodaja se jedem z jajci, mesnim jedem (kuhanim in pečenim), lahko ga namočimo v olje ali kis, dodamo skuti ali maslu, z njim izboljšamo čisto juho ali pa začinimo različne vrste solat, na primer paradižnikovo ali kumarično.

Če želimo, da kar najbolje razvije aromo, ga hladnim jedem dodamo takoj, toplim pa šele ob koncu priprave oziroma preden jih postrežemo.