marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čemaž – divji česen

Pošlji prijatelju

listi čemaža v skledi, poleg nož na prtičkuMN

Čemaž (Allium ursinum) lahko kupite v trgovini ali na tržnici, še bolje pa je, če ga v gozdu naberete sami. Pravimo mu tudi divji česen (zaradi vonja po česnu) ali medvedji česen, saj se z njim zelo radi sladkajo rjavi medvedje.

Kdaj in kje ga nabiramo?

Čemaž nabiramo zgodaj spomladi – marca in aprila, pa tudi še maja, če še nima cvetov.

Čemaž raste v senčnih in zelo vlažnih predelih gozdov, torej na močvirnatih tleh ali ob potokih, rad ima nekoliko kislo prst. Ko cveti ima čudovite drobne bele cvetove (v glavicah, tako kot drugi luki), a takrat listi niso več mladi in primerni za uporabo v kuhinji. Spomladi se moramo zanašati predvsem na videz do 30 centimetrov visokih suličastih listov in vonj po česnu, da ne bi po pomoti nabrali kakšno drugo rastlino (strupeno kot je šmarnica ali podlesek), pa kakšen list vedno pretrgajte in ga pomečkajte ter se prepričajte, da ima res vonj po česnu.

Kako ga gojiti na domačem vrtu?

Semena čemaža dozorijo v juniju, po tem pa rastlina popolnoma odmre – vendar gre za trajnico, ki bo naslednjo pomlad znova pognala. Če imate na vrtu kotiček z bolj kislo prstjo, ki je moker oziroma ga lahko dobro zalivate ter mu naredite senco, ga lahko gojite tudi sami in si prihranite pot v gozd. Pazite le, da ga ne posejete blizu stročnic, saj bo zaviral njihovo rast.

Če boste čemaž vzgojili iz semen, jih v korito posejte takoj, ko dozorijo. Običajno traja kar tri leta, preden jih lahko presadimo na vrt. Veliko bolj enostavno je, če v gozdu konec poletja, ko zunanji del rastline že popolnoma odmre, izkopljete čebulice in stroke ločite ter posadite. (Najbolje, da si spomladi označite, kje je čemaž, saj ga boste takrat, ko zunanji del rastline odmre in ga prerastejo druge rastline, težje našli.)

Uporaba v kuhinji

Listi čemaža se uživajo surovi ali rahlo kuhani. Pomembno je, da jih dobro operete, v nekaterih primerih pa tudi blanširate. Čemaž se lahko dodaja solatam, rižotam, omletam, mesu in ribam, skuha v juho ali omako, ali pa iz njega naredite pesto (tako bo v kozarcu počakal do naslednje pomladi in ga boste imeli vedno na voljo).

Pri čemažu niso užitni zgolj suličasti listi, temveč tudi cvet in čebulica. Cvet ima nekoliko ostrejši okus in ga lahko uporabite v solati ali kot dekoracijo jedi. Čebulice niso povsem enake običajnemu česnu in je stroke nekoliko težje ločiti, pa tudi manjše so. Čebulice uporabljamo kot običajen česen in jih lahko enako dolgo tudi hranimo.

Poleg kulinarične pa ima čemaž še eno vrednost – menda odlično odganja molje!

Zdravilni učinki

Čemaž ima podobne zdravilne učinke kot domači česen, vendar ti niso tako izraziti. Čebulica pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in holesterola, hkrati pa pomaga pri prebavi, zato lahko s čemažem odpravljamo diarejo, vetrove, slabo prebavo in trebušne krče. Mnogi čemaž uporabljajo tudi tako, da ga polagajo na sklepe pri revmi ter artritisu, drugi pa z njim blažijo astmo in bronhitis.