marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Bučno olje

Pošlji prijatelju

kepici sladoleda z bučnim oljem in bučnicami na krožnikuFotolia

Bučno olje je posebnost, ki smo jo še do nedavnega poznali zgolj v Sloveniji in Avstriji, počasi pa se njegova uporaba širi po celem svetu. Kako tudi ne, ko pa ima kar nekaj za zdravje blagodejnih učinkov in poseben, oreškast okus, zaradi katerega ga vse pogosteje uporabljamo tudi pri sladicah – z njim lahko na primer prelijemo vaniljin sladoled (in dodamo še nekaj praženih bučnih semen, kot na sliki).

Pridobivanje in uporaba v kuhinji

Bučno olje se pridobiva iz oljne buče, katere semena imajo mehko ovojnico, zaradi česar jih je enostavneje stisniti. Olje ima nežen okus po orehih in je lahko prebavljivo, najbolj kvalitetna bučna olja pa prepoznamo po tem, da so precej gosta in temno zelena (barva se spremeni iz rjave v zeleno). Najboljše je hladno stiskano bučno olje (obdelava pri temperaturi pod 40 stopinj), saj se v njem ohranijo vsi vitamini in minerali: vitamini A, B6, C, D, E ter kalcij, magnezij, fosfor, kalij, železo, mangan, selen in cink. Da se ti ne bi izgubili, je treba bučno olje uživati hladno, torej v solati ali hladnih sladicah, za kuho pa ni primerno tudi zato, ker se prične zelo hitro smoditi, s čimer nastajajo transmaščobne kisline.

Poleg uporabe na solatah ter v nekaterih sladicah, boste tudi v naših »čokoladnicah« že našli čokolado, ki vsebuje bučno olje – tudi to je odlična kombinacija.

Bučno olje hranite v temni steklenici ter v hladilniku ali omarici, ne pa na svetlobi!

Za odlične recepte z bučnim oljem pokukajte na spletno stan Oljarne Kocbek (in ne spreglejte gumba »več«).

Vpliv na zdravje

Bučno olje je polno esencialnih omega 3 maščobnih kislin, za katere vemo, da ugodno vplivajo na imunski sistem ter preprečujejo vnetja, znižujejo raven trigliceridov in povečujejo tako imenovani dobri holesterol (s čimer varujejo srce in ožilje). Izjemno priporočljivo je njihovo uživanje med nosečnostjo, saj pozitivno vplivajo na razvoj plodovih možganov in živčevja. Na zniževanje holesterola vplivajo tudi fitosterini v bučnem olju.

Bučnice ter bučno olje (oziroma prehranske dodatke iz njih) se priporoča tudi starejšim – tako moškim kot ženskam, saj ščitijo pred prezgodnjim procesom staranja, krepijo mišice mehurja in preprečujejo povečanje prostate pri moških.

Poleg naštetega bučno olje pomaga tudi pri povišanem krvnem tlaku, sladkorni bolezni, prebavi, boleznih oči, revmatizmu, osteoporozi in kožnih boleznih, odpravlja črevesne zajedalce, blaži zgago, menda pa tudi preprečuje raka. Če boste vsak dan v ustih požvrkljali žlico bučnega olja, boste imeli menda tudi bolj bele zobe.

Oglašujte pri nas