marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Brie in kamember

Pošlji prijatelju

sir, grozdje in vinoFotolia

Brie prihaja iz francoske pokrajine Brie, ki se danes imenuje Seine-et-Marne, izdelujejo pa ga že od osmega stoletja. Brie ima obliko velikih ploščatih hlebcev, kar je lahko tudi nepraktično – tako je po legendi iz brieja v Normandiji nastal sir kamember (camembert), ki je pomanjšana verzija brieja, zamislil pa si ga je menih, ki med svojim begom pač ni mogel s seboj prenašati ogromnega brieja.

Kako poteka proizvodnja?

Brie in njegov »manjši brat« kamember sta narejena iz polnomastnega ali delno posnetega kravjega mleka. Maso za sir brie vlijejo v velike okrogle modele, da ima v višino tri centimetre, kamember pa je precej manjši in ima v višino okoli pol centimetra več (razlika je potrebna zaradi enakomernega zorenja). Ko se sir sprime, ga odstranijo iz modela, nasolijo in na površino dodajo plemenito plesen, nato pa sir zori okoli štiri tedne. Za belo plesen sira brie in kamember uporabljajo različne bakterije: Penicillium candidum, Penicillium camemberti in Brevibacterium linens.

Uživanje brieja in kamemberja

Verjetno ni treba poudarjati, da sta brie in kamember namenjena uživanju v celoti – pravzaprav je ravno »lupina« s plesnijo tista, ki daje prav poseben okus in je marsikomu najljubša. Kljub temu pa se najde tudi kdo, ki mu plesen ne prija. Takrat je najbolje sir razrezati, ko ga vzamemo iz hladilnika in je še hladen, ter plesen odrezati oziroma mehko notranjost izdolbsti z žličko. Sicer pa se morata oba sira pred uživanjem segreti na sobno temperaturo, da lahko resnično uživamo v vonju in okusu.

Tako brie kot kamember sta mehka in imata rumenkasto notranjost. Vonj in okus sta na začetku blaga, s staranjem pa postaneta ostrejša, pri čemer ima kamember bolj izrazit okus in aromo. Zelo zrel brie ali kamember, kakršna imajo radi v Franciji, je že tako zrel, da ima vonj po amonijaku, zato ga marsikdo ne more uživati.

Evropski brie in kamember imata običajno okoli 40 odstotkov mlečne maščobe, medtem ko na primer v ZDA proizvajajo ti dve vrsti sira s kar 60 odstotki maščobe.

Kaj prija h brieju ali kamemberju? Sadje in peneče vino, seveda!