marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Banane

Pošlji prijatelju

banana z olupkom v obliki srcaFotolia

Ste vedeli, da obstaja kar tristo vrst banan? Žal jih v komercialne namene gojijo le okoli dvajset, od tega pa jih je nekaj takšnih, ki se ne uživajo kot sadež, temveč so primerne le za kuho, saj so izjemno škrobaste in ne vsebujejo dovolj sladkorja.

»Rumene« banane, ki jih uživamo kot sadje, so tudi pri nas na voljo celo leto. Vsebujejo toliko hranil, da so jih kot čudežno hrano včasih priporočali podhranjenim otrokom. Tudi danes so eno prvih živil, ki jih ponudimo dojenčkom, priporočajo pa se tudi nosečnicam.

Kaj se skriva v banani?

Z uživanjem banan boste vnesli v svoje telo cel kup hranil, vendar pa se vam ni treba bati, da bi zaradi njih tudi prehitro pridobivali kilograme. Zelo velika banana ima namreč komaj 140 kalorij, vendar pa je v njej kar 602 miligramov kalija, 2 grama proteinov in 4 grami vlaknin. In če se izogibate ogljikovim hidratom: v veliki banani je le 36 gramov ogljikovih hidratov.

Banane so polne vitaminov in mineralov. Vsebujejo vitamin A, različne vitamine B (tiamin, riboflavin, niacin, B6 in folna kislina) ter vitamin C. Od mineralov najdemo v njih predvsem kalcij in magnezij, pa tudi železo in cink.

Zakaj so banane tako zdrave?

Banane vsebujejo železo, zato spodbujajo nastajanje hemoglobina in s tem preprečujejo slabokrvnost. V njih je izredno veliko kalija in zelo malo soli, zato so idealna hrana v boju z visokim krvnim tlakom. Prav tako naj bi redno uživanje banan za 40% znižalo možnost infarkta.

V bananah je precej vlaknin, ki so potrebne za normalno prebavo.

Odlika banane je tudi v tem, da je naraven antacid – zavira prekomerno nastajanje kisline. Tako si lahko z njo pomagate, kadar vas peče zgaga. Tudi sicer so banane edino sadje, ki ga lahko ljudje s težavami zaradi kisline jedo surovo, saj nevtralizira kislino, želodec pa obloži z zaščitno plastjo.

Tudi pri jutranjih slabostih so banane izredno dobrodošle, saj pomagajo ohranjati ravnotežje krvnega sladkorja. In zaradi tega so koristne tudi sicer: na primer pri težavah s predmenstrualnim sindromom – ko se vas lotita glavobol in slabo počutje, pojejte banano, pa se boste izognili nenaravnim zdravilom.

Banane izboljšujejo počutje. Vsebujejo namreč vrsto proteina, ki spodbuja nastajanje serotonina (»hormona sreče«) v možganih.

Slabo počutje je pogosto tudi posledica stresa. Kadar smo pod stresom, se metabolizem telesa spremeni in zniža raven kalija v telesu. Banana pa ga vsebuje toliko, da ga z lahkoto nadomestite – s tem se bo vaš srčni utrip normaliziral, v možgane bo prišlo več kisika, pa tudi ravnotežje vode v vašem telesu se bo normaliziralo.

V mnogih kulturah velja banana tudi za zdravilo, ki pomaga znižati telesno temperaturo.

Ker so banane bogate z vitamini B (tudi folno kislino), pomagajo pri razvoju plodovega živčevja in možganov med nosečnostjo ter preprečujejo neprijetnosti, kot je spina bifida.

Pogosto uživanje poveča možganske sposobnosti in koncentracijo, saj je v bananah toliko kalija.

Pomagajo ljudem, ki so se odrekli kajenju – ker vsebujejo vitamin B12, kalij in magnezij, je z njihovo pomočjo laže premagati težave zaradi nenadnega primanjkljaja nikotina v telesu.

Tudi bananin olupek ima koristi. Če vas piči komar in je mesto pika razbolelo ter srbeče, vzemite bananin olupek ter z njegovo notranjo stranjo natrite mesto pika. Pristaši alternativnih terapij pa pravijo, da je z olupkom možno odpravljati tudi bradavice – nanje prilepite košček olupka, tako da se bradavice dotika njegova notranja stran.