marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Arganovo olje

Pošlji prijatelju

arganovo oljeFotolia

Arganovo drevo (Argania spinosa), ki raste zgolj v jugozahodnem delu Maroka, je zaščiteno – leta 1998 se je uvrstilo na Unescov seznam zaščitene dediščine. Ne le zato, ker je drevo še iz terciarne dobe, temveč tudi, ker je vir preživetja berberskih žensk.

Drevo zraste do 10 metrov v višino, ima življenjsko dobo do 200 let, suša in temperature okoli 50 stopinj Celzija pa mu ne pridejo do živega. Drevo prvič obrodi pri približno petih letih, olje pa pridobivajo s hladnim stiskanjem jedrc.

Če je do sedaj veljalo, da je za kožo in ožilje najboljše oljčno olje, to sedaj ne velja več. Arganovo olje ima namreč dvakrat več vitamina E kot oljčno, ter vsebuje več kot 80% nenasičenih maščobnih kislin, linolne kisline pa je v njem kar 37%. Nič čudnega, da je olje tako zelo cenjeno, k višji ceni (za liter čistega olja do 140 evrov) pa pripomore tudi dejstvo, da je za liter olja potrebnih kar 40 kilogramov sadežev (v vsakem so po tri jedrca).

Arganovo olje v medicini

Arganovo olje je odlično za kožne bolezni – luskavico, ekceme, alergije, norice, akne, suho in razpokano kožo. Pomaga tudi pri herpesu, brazgotinah, opeklinah. Zaradi zdravih maščobnih kislin, je priporočljiva uporaba arganovega olja pri revmatskih obolenjih in srčno-žilnih boleznih, saj na primer uravnava holesterol v krvi.

Uporaba za lepoto

Kozmetične hiše hitro sprejmejo nove naravne sestavine, ki imajo lepotilne učinke, in enako velja tudi za arganovo olje. Seveda pa ga lahko za te namene uporabljate tudi v čisti obliki – olje je idealno za nego las in lasišča (pustite 30 minut ali kar preko noči), krepi nohte enkrat tedensko jih potopite za 15 minut v mešanico pol arganovega olja pol limoninega soka). Če arganovo olje uporabite skupaj s soljo, je uporabno kot piling. Trdo in suho kožo (na primer na komolcih) redno masirajte z arganovim oljem, pa tudi masaža celotnega telesa je izjemno blagodejna.

V kuhinji

Arganovo olje ima izjemen okus (po oreščkih), ki je odvisen od tega, ali je izdelano iz praženih ali nepraženih jedrc. Uporabljamo ga hladnega, ne za kuho – nekaj kapljic lahko dodamo ribam, mesu, za solatni preliv in celo sladice. (Z njim lahko prelijete sladoled, tako kot z bučnim oljem).

Poleg samega olja je zelo okusen tudi amlou (pravijo mu tudi maroška nutella, a sami smo ga poskusili in se na zdi še boljši). Gre za mešanico arganovega olja iz praženih jedrc, cvetličnega medu in praženih mandljev. Gotovo je to namaz, ki ga lahko jemo po žličkah, ali pa namažemo na kruh ali palačinke. Menda amlou deluje tudi kot afrodiziak …

Kje najti izdelke?

Arganovo olje boste našli v večjih marketih, sicer pa lahko tako olje kot amlou in druge izdelke (olje v kapsulah, piling, arganovo milo, šampone, kreme …) poiščete tudi pri slovenskemu zastopniku (Argana d.o.o.).

Oglašujte pri nas