marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Višnjeva torta črni gozdiček

Pošlji prijatelju

torta črni gozdičekFotos mit Geschmack

Višnjeva torta črni gozdiček je za marsikoga najljubša od vseh tort, vsekakor pa velja, da je torta črni gozdiček v Sloveniji že prava klasika in zato verjetno ni slaščičarne, ki je ne bi ponujala. Sladka skušnjava – 12 kosov.

Za biskvitno testo:

6 jajc

180 g sladkorja

1 ščep soli

100 g moke

30 g jedilnega škroba

50 g kakava v prahu

75 g mletih mandljev

maščoba in moka za tortni model

Za nadev in okrasitev:

6 žlic češnjevca (ali višnjevega soka iz kozarca, če bo torta za otroke)

1 kozarec izkoščičenih višenj (350 g)

80 g sladkorja

2 zvrhani žlici jedilnega škroba

800 g smetane

1 vrečka utrjevalca za smetano

2 vrečki vaniljinega sladkorja

100 g temne čokolade

12 višenj s pecljem (ali višenj iz kozarca)

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dno modla (premer 26 cm) namastimo in poprašimo z moko.

Jajca ubijemo. Rumenjake s 6 žlicami tople vode, sladkorjem in soljo stepemo v gosto kremo, dodamo mandlje. Moko zmešamo z jedilnim škrobom in kakavom, presejemo na jajčno kremo, vendar je še ne vmešamo. Beljake v drugi skledi stepemo v zelo čvrst sneg in ga tretjino z moko previdno vmešamo v jajčno kremo. Na zmes damo preostali beljakov sneg in ga s kuhalnico previdno vmešamo. Testo nadevamo v model, poravnamo in pečemo 50 – 60 minut (v ventilatorski pečici na zgolj 160 stopinjah). Tortno osnovo malo ohladimo, zvrnemo na rešetko in pustimo stati do naslednjega dne.

Tortno osnovo z dolgim ostrim nožem dvakrat vodoravno prerežemo. Spodnjo ploščo položimo na pladenj in pokapamo z 2 žlicama češnjevca.

Za nadev višnje odcedimo, sok prestrežemo. 125 ml višnjevega soka zavremo s sladkorjem. Jedilni škrob razmešamo s 3-4 žlicami višnjevega soka in med mešanjem zlijemo v vreli sok. Kuhamo še 1 minuto, da se sok zgosti. Dodamo višnje in odstavimo. Malo ohladimo in namažemo na spodnjo ploščo, pri tem pustimo 2 cm širok rob prost.

Smetano čvrsto stepemo, med stepanjem dodamo utrjevalec in vaniljin sladkor. En del je namažemo po višnjah, pokrijemo z drugo ploščo in rahlo stisnemo. Pokapamo z 2 žlicama češnjevca, nato na debelo namažemo s smetano in pokrijemo s tretjo ploščo. Narahlo stisnemo in pokapamo s preostalim češnjevcem. Od preostale smetane vzamemo en del in ga nadevamo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom. S preostalo smetano namažemo površino in obod torte ter jo skrbno pogladimo.

Čokolado naribamo na tanke ostružke ter jih potresemo po površini in obodu torte. Zaznamujemo 12 kosov, na vsakega nabrizgamo kupček smetane in položimo nanj višnjo s pecljem. Preden torto ponudimo, naj stoji 60 minut na hladnem.

Več receptov najdete v knjigi Susanne Bodensteiner: Pečemo za družino.

Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.

Oglašujte pri nas