marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Velikonočni šarkelj

Pošlji prijatelju

velikonočni mini šarkeljFotolia

Ob veliki noči spada na mizo kvašena dobrota v obliki obroča (krone) – in pri tistih, ki ne marate potic, naj bo to šarkelj. Spečete lahko enega večjega, ali pa testo nadevate v manjše modelčke za mini šarkeljčke. Ti so prikupnega videza, dlje časa bodo lahko ostali sveži (če boste rezali le enega hkrati), pa tudi za pisanko jih lahko podarite.

30 g kvasa

400 ml mlačnega mleka

400 g moke

½ žličke soli

70 g sladkorja

1 vanilin sladkor z burbonsko vaniljo

3 rumenjaki

70 g stopljenega in ohlajenega masla

Po želji: 250 g zlatih rozin

sladkor v prahu za posip

Mlačnemu mleku dodajte žlico sladkorja in vanj nadrobite kvas. Pustite stati približno 15 minut, da se kvas aktivira in naredi gobo.

Moki primešajte sol.

Rumenjake rahlo stepite s preostalim sladkorjem in vaniljinim sladkorjem.

V moko naredite jamico, vanjo stresite mleko s kvasom in rumenjake s sladkorjem ter nekoliko premešajte. Dodajte še maslo in dobro premešajte, po želji dodajte še rozine. Testo premešajte in ga predevajte v namaščen pekač (ali več majhnih pekačev). Postavite na toplo in pustite vzhajati približno tričetrt ure oziroma toliko, da se volumen skoraj podvoji.

Pečico segrejte na 180 stopinj in šarkelj pecite 45 minut (manjše približno 5 minut manj). Po peki naj bo šarkelj še 5minut v pekaču, nato ga stresite na rešetko in pustite, da se popolnoma ohladi. Preden ga pričnete rezati, ga posujte s sladkorjem v prahu.

Poglejte še: Čokoladna potica z bananami in Pehtranova potica.

Oglašujte pri nas

Podobni članki