marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Tortice s trojno čokolado

Pošlji prijatelju

tortica s trojno čokoladoFotolia

Šest majhnih, ljubkih in zelo čokoladnih sladkosti - za nekoliko spretnejše "peke".

Biskvit:

1 jajce

1 žlica moke

ščep pecilnega praška

1 žlica olja

1 žlica sladkorja

1 žlička kakava

Krema:

100 g jedilne čokolade

100 g mlečne čokolade

100 g bele čokolade

320 ml smetane

4 žlice sladkorja

5 rumenjakov

Za okras:

30 g čokoladnega obliva

kapljice iz čokolade

Najprej se lotite priprave kreme. Čokolade nalomite na koščke vsako v svojo posodico. Smetano dobro segrejte (a ne zavrite). Temni čokoladi prilijte 120 ml smetane, mlečni in beli pa vsaki po 100 ml. Mešajte, da se čokolade stopijo in nastane enotna krema. Kremi iz bele čokolade primešajte žlico sladkorja, kremi iz mlečne in bele pa vsaki po žlico.

Posode s kremami postavite v lonce z vodo in na ogenj, da jih boste naprej pripravili v vodni kopeli. Med kuhanjem v kopeli temni čokoladi primešajte rumenjak, drugima dvema kremama pa po dva rumenjaka. Kuhajte in mešajte 40 minut, da se kreme zgostijo. Kreme odstranite iz vodne kopeli, da se pričnejo hladiti.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Za biskvit jajce ločite in beljake stepite v sneg. Rumenjake stepite s sladkorjem, primešajte olje in kakav, nazadnje pa izmenično še sneg in moko s pecilnim praškom. Zlijte v s papirjem obložen pekač, ki je toliko velik, da lahko vanj postavite 6 okroglih modelčkov (obročev) za tortice s premerom 6 cm (da bo biskvita ravno prav). Testo lepo pogladite in pecite nekaj minut, da postane rob lepo hrustljav (in je sredina mehka). Vzemite iz pečice, ohladite in biskvit z obročki za tortice narežite na šest krogov.

Vsak obroč na notranji strani lepo obložite s papirjem za peko ali prozorno folijo. Postavite jih na pladenj, dajte v vsakega krogec biskvita, nato pa nanje enakomerno razporedite vse tri čokoladne kreme – najbolje je, da kremo nadevate, postavite za petnajst minut v hladilnik, šele nato nadevate drugo itd. – da se bo na vrhu vsake kreme naredila kožica in se kreme ne bodo mešale, temveč bodo lepo v plasteh. Nazadnje pladenj z obročki postavite v hladilnik za najmanj 4 ure.

Ko so kreme trdne, odstranite obročke in s tortic previdno odstranite papir za peko oziroma folijo. Čokoladni obliv stopite in ko se že pričenja hladiti, ga dajte na vrh vsake tortice s pomočjo žličke. Pazite, da ne bo preveč na debelo. Na vrh postavite še čokoladne kapljice in ponovno postavite v hladilnik, da se preliv strdi.

Opombe: Kako se bodo kreme trdile, je precej odvisno od tega, kakšno čokolado imate, prav tako pa je od vrste čokolade odvisna tudi krema iz bele čokolade (ki bo glede na barvo čokolade bolj ali manj rumena). Najbolje, da daste kapljico vsake kreme po kuhanju v vodni kopeli na v hladilniku ohlajen krožnik, postavite nazaj v hladilnik in po minuti preverite, sli so se lepo strdile – če so pretrde, vmešajte še žlico ali dve smetane, nato ponovno naredite preizkus.

pravi obroč in priprava obročev iz tulca čipsaMN

Opomba o modelčkih – obročih: V običajnih trgovinah boste dobili obroče iz nerjavečega jekla, pakirane po dva skupaj (premer 6 in 7,5 cm), za ceno okoli 6 eur. Če majhnih tortic ne boste delali pogosto, lahko sami naredite obroče iz tulca od papirnatih kuhinjskih brisač (manjši premer) ali tulca od čipsa (večji premer). Z olfa nožem jih lepo razrežite in obložite z aluminijasto folijo. Ti obroči bodo v primerjavi s tistimi iz nerjavečega jekla precej lahki, zato dajte, preden vstavite biskvit, pod njih najprej folijo za živila in jo lepo trdno pritisnite ob zunanji obod ali celo zalepite – sicer lahko krema spodaj sili ven.