marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Torta zelenega Jurija

Pošlji prijatelju

mentolova torta zeleni jurijMN

Mentolova torta, ki nosi ime po zelenem Juriju? Pa pojasnimo… Če obožuješ čokoladice z mentolom, potem torta z mentolom ni daleč – a ker olja poprove mete pač nimajo v vsaki trgovini, ti ne ostane drugega, kot da zanjo prav zares uporabiš kar čokoladice. Tudi poimenuješ jo lahko mentolova torta, a v tujini vsako zelenkasto stvar hitro posvetijo sv. Patriku, ki praznuje 17. marca – zato sem svojo sladico poimenovala po zelenem Juriju, ki po Beli Krajini sicer razgraja šele 24. aprila, vendar pa to ni razlog, da se s torto ne bi sladkali že prej.

Testo:

100 g moke

1 žlička sladkorja v prahu

1 ščep soli

70 g hladnega masla

2 žlički kakava

1 žlica vode

Krema:

500 g sirčka maskarpone (lahko naredite domačega)

1 kisla smetana (180 g)

70 g sladkorja v prahu

zeleno barvilo

1 žlička instant želatine brez kuhanja (želatina fix)

400 g čokoladic z mentolovo kremo (After Eight ali podobno)

Dno okroglega pekača s premerom 24 – 26 cm obložite s papirjem za peko. Pečico segrejte na 200 stopinj.

V skledi zmešajte moko, sladkor, sol in kakav. Dodajte na koščke narezano maslo in žlico vode ter zgnetite v testo. S prsti in dlanmi ga pritisnite na dno pekača, da bo enakomerno pokrit, nato ga dobro prepikajte z vilico (skozi luknjice naj se dejansko vidi papir – le tako bodo dovolj velike, da bo pri peki skoznje izhajal zrak in se dno testa ne bo dvignilo). Pecite 15 minut, nato vzemite iz pečice in popolnoma ohladite.

Z električnim mešalnikom zmešajte maskarpone, kislo smetano in sladkor. Dodajte nekaj kapljic zelenega barvila, da dobi krema rahlo zeleno obarvan videz. Med mešanjem dodajte instant želatino, nato pa še mentolove čokoladice. Mešajte kakšno minuto, da se čokoladice zdrobijo.

Kremo nadevajte na ohlajeno testo v pekaču. Površine ne zgladite, temveč jo z žlico oblikujte v valove oziroma rožičke – naj bo površina torte tako »skuštrana« kot so v vetru »skuštrani« brezovi lističi zelenega Jurija. Postavite v hladilnik, da se krema nekoliko utrdi, nato odstranite obod pekača.

(Opomba: Kupite lahko prave After Eight čokoladice, če želite prihraniti, pa lahko v nekaterih trgovinah dobite tudi cenejše »ponaredke«.

Če želite pravo visoko torto, ne pa krostate, potem namesto krhkega testa naredite čokoladno biskvitno testo – vsaj dva oblata, da kremo nadevate med njiju, po vrhu pa torto prelijte s čokoladno glazuro in okrasite z dodatnimi mentolovimi čokoladicami.)