marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Tiramisu vrtiček

Pošlji prijatelju

tiramisu vrtičekUN

Torta v obliki vrta z rožami bo razveselila vsako mamo in babico. Piškote lahko napojite s kavo, kot pri receptu za tiramisu, ali pa uporabite kakav – zlasti, če jo bodo jedli tudi otroci.

400 g otroških piškotov

300 ml vode in 3 žlice instant kakava (ali 300 ml kave)

5 rumenjakov

Ščepec soli

3 beljaki

5 g vanilje (Vanille Back)

5 žlic sladkorja v prahu

500 g sirčka mascarpone

9 g mlete bele želatine

100 ml smetane

Malo zelenega barvila

15 malih bonbončkov

10 g mandljevih lističev

Torto je najbolje pripraviti v kvadratnem modelu, ki se mu odstrani obod, ali v škatli s tlorisno mero 20 x 25 centimetrov (na primer škatla od kosmičev za zajtrk). Škatlo obložite z aluminijasto folijo. Ko je torta gotova, modelu odstranite obod, če ste jo pripravljali v škatli, pa odrežite in odstranite stranice škatle. Kadar vas moti, da so piškoti »ograjice« spodaj rjavi od kave oziroma kakava, jih ovijte s širokim svilenim trakom.

Skuhajte kavo oziroma zmešajte vodo in kakav.

Večini piškotov vrh prirežite v konico, jih do višine štirih centimetrov namočite v kavo/kakav in zlagajte ob obodu. S celimi piškoti nato obložite dno pekača oziroma škatle in jih napojite s kavo/kakavom.

Želatino v prahu zmešajte s šestimi žlicami hladne vode, da nabrekne.

Jajca ločite, trem beljakom dodajte sol in jih stepite v sneg. Rumenjake penasto umešajte, dodajte sladkor v prahu in vaniljo, ter mešajte dve minuti pri najvišji hitrosti. Primešajte mascarpone, nato ročno primešajte še sneg.

Želatino segrejte (lahko v mikrovalovni pečici) in ji primešajte tri žlice jajčne kreme, nato vse skupaj stresite v preostanek kreme in ročno premešajte. Polovico kreme nadevajte v pekač/škatlo.

V kavo/kakav namočite preostale piškote in ostanke piškotov od oblikovanja ograjice. Položite jih na kremo in prekrijte s preostalo kremo. Postavite v hladilnik za najmanj tri ure.

Stepite smetano, nato ji dodajte zeleno barvilo in ponovno premešajte. Smetano razporedite na vrh jajčne kreme. Po površini razporedite bonbončke, okoli njih pa zapičite lističe mandljev, da bodo videti kot cvetni listi.