marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sušen paradižnik v oljčnem olju

Pošlji prijatelju

sušen paradižnik v oljčnem olju v kozarcuMN

Drobne češnjeve paradižnike lahko povsem enostavno spravite za zimo in jih takrat uporabite za različne omake in namaze.

Češnjev paradižnik

Oljčno olje

Sol

Zelišča in začimbe

Naberite češnjevec, ga operite in narežite na polovičke. Nato se odločite za vam najljubši način sušenja:

Če boste paradižnik sušili na soncu, lahko to traja štiri dni ali pa tudi teden dni (odvisno kako velike plodove imate in kako močno je sonce). Paradižnike s prerezano stranjo navzgor naložite na pekač, potresite z malo soli in postavite na sonce. Če ne želite, da bi se jih lotile žuželke, jih prekrijte z mrežico, vendar naj se ta paradižnikov ne dotika.

Precej hitrejše bo sušenje v sušilniku za sadje, ki ga naravnajte na 40 stopinj, ali pa v ventilatorski pečici!

Če bi paradižnik želeli shraniti sam po sebi, mora biti popolnoma suh, ker ga bomo vložili v oljčno olje, pa to ni potrebno – naj nekaj vlage v mesu še ostane (da ne boste imeli le trde suhe lupine, ki pri jedi tako rada »praska po grlu«). Paradižnike nadevajte v majhne kozarčke, dodajte zelišča in začimbe (na primer baziliko in strok ali dva česna, lahko pa jih tudi kombinirate s kaprami), ter nato do vrha zalijte z oljčnim oljem. Pustite kozarčke nekaj ur stati, da se olje poleže, nato pa ga po potrebi še prilijte, da bodo paradižniki prekriti. Dobro zaprite.

Paradižnik hranite v hladnem prostoru, če imate možnost, pa kar v hladilniku.