marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Šunka v testu

Pošlji prijatelju

šunka v testuMN

Vakuumsko pakirano svinjsko ribico splaknite. Če boste uporabili »šunko«, ki še ni pečena ali kuhana, jo najprej skuhajte, nato pa vzemite iz vode in pustite, da se ohladi in osuši.

Pripravite kvasni nastavek. V mlačno vodo dodajte pol žličke sladkorja in vanjo nadrobite kvas. Pustite stati 10 minut, da se kvasovke aktivirajo.

Moki primešajte suh peteršilj in sol. (V kolikor je meso oziroma šunka že samo po sebi slano, vam soli v testo za kruh ni potrebno dodajati, saj bo se bo kruh navzel soli iz mesa.) Prilijte kvasni nastavek in olje, ter testo dobro premešajte in pregnetite. Dobili boste nekoliko bolj suho testo, zato ga lahko pregnetete tudi v aparatu za peko kruha.

Testo pokrijte in pustite stati na toplem (vendar ne poleg vira toplote), da se njegov volumen podvoji.

Testo razvaljajte, nanj položite šunko oziroma meso in ga zavijte v testo. Testo dobro stisnite, odvečne dele pa odrežite. Preložite ga na pekač.

Na vrsti je zabava z oblikovanjem. S pomočjo modelčkov za piškote izrežite velikonočne motive, na primer zajce, piščance ali rožice. Iz testa lahko tudi spletete kite ali iz debelejše kite naredite križ.

Testo premažite z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodajte 4 žlice hladne vode. Nato nanj položite figurice in kite, ter tudi te premažite z jajcem. Like in kite ob straneh nekoliko bolj pritisnite, da se bodo dobro prijeli.

Pečico segrejte na 200 stopinj in ko je ogreta, potisnite vanjo šunko v testu. Pecite jo 45 minut do eno uro. Če pričnejo liki in kite na površju kruha preveč rjaveti, jih pokrijte s kosom aluminijaste folije.

Šunka v testu najbolje tekne z drugimi prazničnimi velikonočnimi jedmi, lahko pa jo postrežete tudi z nekaj pečenega krompirja in solate.

Preverite še druge velikonočne jedi: Velikonočne pince, Orehova potica.

Druge zanimivosti: Naravne barve za pirhe, Velikonočne jedi-simbolika.