marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Smetanova strjenka z zelišči, sirom in šparglji

Pošlji prijatelju

strjenka s špargljiStudio L'Eveque

Predjed za 4 sladokusce.

150 ml mleka

2 žlički agar agarja (ali želatina v prahu)

200 g smetane

150 g topljenega sira

3 žličke mešanice zamrznjenih zelišč (ali svežih z vrta, na primer drobnjaka)

sol

poper

500 g zelenih špargljev

2 žlici olja

3 žlice sojine omake

4 žlice pomarančnega soka (100%)

1 žlica medu

Za smetanovo strjenko v kozici zmešajte mleko in agar agar (če boste uporabili želatino, jo pripravite po navodilu na zavojčku). Dodajte smetano in topljeni sir ter med mešanjem zavrite. Dodajte zelišča in kuhajte 1 – 2 minuti. Nato odstavite z ognja in osolite ter popoprajte. Štiri modelčke obložite s prozorno folijo za živila in vanje nadevajte rahlo ohlajeno mešanico. Pokrito postavite za eno uro na hladno.

Čez 45 minut očistite šparglje. Spodnji del olupite, stebla razrežite na tri do štiri dele. V veliko vročo ponev dajte olje in dodajte šparglje ter pražite, dokler rahlo ne porjavijo. Dodajte sojino omako, pomarančni sok in med. Poskusite, po potrebi solite in na majhnem ognju dušite, da se šparglji zmehčajo. Popoprajte in odstavite z ognja.

Strjenke zvrnite na krožnike in previdno odstranite folijo. Obložite jih s šparglji in ponudite.

Recept iz knjige Dagmar von Cramm: Vegetarijanski užitki. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.

Podobni članki