marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Slivova marmelada ali džem z refoškom

Pošlji prijatelju

slivov džem z refoškom v skodelicahMN

Kot bi na kruh namazali slive in si zraven v skodelico nalili kuhano vino – pozimi vam bo gotovo prijalo!

1100 g sliv

150 ml refoška

½ žličke mletih klinčkov

¼ žličke mletega cimeta

1 zavojček vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo

400 g sladkorja

1 zavojček Gelfix slive (Dr. Oetker)

Slive operite, izkoščičite in narežite. Stresite jih v lonec in prilijte refošk, dodajte klinčke, vaniljin sladkor in cimet.

Gelfix zmešajte z dvema žlicama sladkorja in nato vmešajte v slive.

Postavite na močan ogenj in segrejte do vretja. Med segrevanjem mešajte. Počakajte, da se slive zmehčajo, takrat jih lahko spasirate (če želite marmelado in ne džem).

K slivam dodajte preostali sladkor in kuhajte še pet minut. Žličko marmelade dajte na ohlajen krožniček (iz hladilnika), da vidite, če se strdi. Če lepo želira, nalijte marmelado v vroče kozarčke (iz pečice ali pomivalnega stroja)in takoj zaprite, sicer kuhajte še nekoliko dlje.

Ko so kozarčki dobro zaprti jih pustite stati na pultu preko noči, da se ohladijo.