marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Slivov džem s čokolado

Pošlji prijatelju

džem v kozarčkihFotolia

Džem z dodatkom čokolade – ko ga boste jedli na kruhu, boste mislili, da jeste slastno pecivo.

1 kg očiščenih sliv

2 limoni - sok

1 kg želirnega sladkorja

1 vanilin sladkor z burbonsko vaniljo

20 g masla

100 g jedilne čokolade

Slive predhodno operite, odstranite slabe dele in narežite na četrtine in odstranite koščice. Odmerite jih 1 kg. Dodajte jim sladkor, vaniljin sladkor in sok dveh limon, premešajte in pustite eno uro stati v pokritem loncu.

Lonec pristavite na rahel ogenj, da so bodo slive počasi segrevale in se bo sladkor stopil. Ko postanejo slive nekoliko mehke, pustite, da zavrejo, in med stalnim mešanjem kuhajte 5 minut. Zmanjšajte ogenj, dodajte maslo in na koščke nalomljeno čokolado in med mešanjem počasi kuhajte še 10 minut.

Preverite gostoto – žličko marmelade dajte na ohlajen krožnik (iz hladilnika). Če se džem lepo strdi, je gotov, sicer ga še nekoliko pokuhajte.

Džem še vroč nadevajte v vroče kozarčke (segrete v pečici ali pomivalnem stroju), dobro zaprite in pustite stati, dokler se kozarčki popolnoma ne ohladijo (najbolje preko noči).