marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Skutina torta z jagodami

Pošlji prijatelju

cela skutina torta z jagodamiFotolia

Krhko testo, skuta, jagode, čokolada, smetana… Kaj več bi si še lahko želeli?

Testo:

200 g moke

120 g masla

80 g sladkorja

1 rumenjak

1 ščep soli

1 naribana limonina lupinica

Krema:

8 listov želatine

200 g sladkorja

2 rumenjaka

250 ml sladke smetane

500 g skute

200 ml mleka

1 naribana limonina lupina

Okrasitev:

250 ml smetane

100 g drobno narezane jedilne čokolade

12 – 15 jagod

Maslo narežite na koščke in ga z moko, sladkorjem, rumenjakom, soljo in limonino lupinico zgnetite v testo. Oblikujte hlebček, ga zavijte v folijo in postavite za eno uro v hladilnik, da počiva.

Model za torto obložite s papirjem za peko. Pečico segrejte na 200 stopinj.

Dno pekača vzemite iz modela in preko njega razvaljajte testo. Vstavite ga v obod, večkrat prepikajte z vilico in pecite 15 minut. Pustite, da se ohladi.

Želatino namočite v hladno vodo, da se razpusti.

V kozici zavrite mleko, sladkor, rumenjaka in limonino lupino. Med segrevanjem mešajte in ko zavre takoj odstavite. Vmešajte želatino.

Smetano stepite.

V kremo z želatino postopoma dodajajte skuto – žlico po žlico in vsakič zmešajte. Nazadnje dodajte še stepeno smetano. Kremo zlijte na testo in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se popolnoma strdi.

Ko je torta povsem trda, segrejte 50 ml smetane za okrasitev skoraj do vretja in z njo prelijte koščke jedilne čokolade. Mešajte, da se čokolada stopi, in pustite stati, da se ohladi.

Stepite preostalih 200 ml smetane in z njo premažite obod torte, nekaj je prihranite za okrasitev vrha torte.

Hladno čokoladno kremo tik preden se prične trdite porazdelite po vrhu torte – nanešena naj bo na tanko, ob robovih pa lahko nekoliko teče preko roba.

Torto ponovno postavite v hladilnik vsaj za eno uro.

Na vrh torte nadevajte jagode in s pomočjo slaščičarske vrečke nabrizgajte ostanek smetane.

Podobni članki