marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sirov kolač s krhkim testom

Pošlji prijatelju

sirov kolačFotos mit Geschmack

Klasična sladica za pekač premera 26 cm (12 kosov).

Za testo:

150 g moke

30 g sladkorja v prahu

50 g masla

1 rumenjak

maščoba za model

moka za valjanje

Za nadev:

6 jajc

500 g lahke skute

200 g polnomastnega svežega sira

200 g sladkorja

naribana lupina 1 biolimone

2 – 3 ščepci mletega žafrana

50 g jedilnega škroba

250 ml mleka

sladkor v prahu za posip

Iz moke, sladkorja v prahu, koščkov masla, rumenjaka in 2 žlic hladne vode hitro zgnetemo krhko testo. Zavijemo ga v folijo in damo za 60 minut v hladilnik.

Jajca ubijemo. Odcejeno in ožeto skuto, sveži sir, 150 g sladkorja, limonino lupino, žafran, škrob in rumenjake zmešamo.

Pečico segrejemo na 200 stopinj (ventilacijsko na 180). Model namastimo. Testo na pomokani površini tanko razvaljamo in z njim obložimo model. Na sredini pečice pečemo 10 – 12 minut.

Medtem beljake in preostali sladkor trdo stepemo in z mlekom po odmerkih vmešamo v skutno zmes. Porazdelimo po pečenem testu in pečemo (2. vodilo od spodaj) pri 180 stopinjah (vent. Pečica 160 stopinj) še 60 minut. Kolač 15 minut pred koncem peke prekrijemo s papirjem za peko, da ne potemni. Posujemo s sladkorjem.

Nasvet: Dodate lahko tudi 125 g v rumu namočenih rozin.

Recept je iz knjige Susanne Bodensteiner: Pečemo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.

Podobni članki