marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Šipkova marmelada s cimetom

Pošlji prijatelju

šipkova marmelada s cimetom v skodeliciMN

Vas šipkova marmelada spominja na otroštvo? Recept za dva litra marmelade, ki vas bo popolnoma zasvojila. Ne pozabite, da se šipkova marmelada pripravlja iz šipkovih plodov šele po prvi slani!

2500 g plodov šipka

½ žličke cimeta

200 ml 100% jabolčnega soka

600 g sladkorja

2 zavojčka Gelfix Extra (ali primerna količina drugega želirnega sredstva s pektinom)

Šipek sperite in zmeljite s strojem za mletje mesa. Nadevajte ga v velik lonec in ga prelijte z vodo, tako da bodo vsi plodovi prekriti. Segrevajte, da se pričnejo tvoriti mehurčki, nato pa na rahlem ognju nadaljujte kuhanje še eno uro, da se sadeži omehčajo. Vmes večkrat premešajte in po potrebi dolijte še nekaj vode.

Kuhane sadeže in tekočino pretlačite skozi sito, da dobite okoli 2 litra goste kaše.

V kašo vmešajte cimet ter jabolčni sok. Gelfix zmešajte z nekaj žlicami sladkorja ter dodajte kaši. Segrejte, da se pričnejo delati mehurčki, zmanjšajte ogenj in vmešajte preostali sladkor. Kuhajte še nekaj minut, nato marmelado še vročo nadevajte in zaprite v vroče kozarce. Pokrijte jih s kuhinjsko krpo in pustite počivati en dan, da se marmelada zelo počasi ohladi.