marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Sacher torta

Pošlji prijatelju

kos sacher torte s smetano na krožnikuFotolia

Dunajska originalna sacher torta, postrežena v Sacher hotelu, je vsekakor nekaj posebnega – a kadar je Dunaj predaleč, jo lahko ljubitelji čokolade pripravite tudi sami.

75 g olupljenih mandljev

100 g temne čokolade

7 jajc (ločenih)

250 g masla

250 g sladkorja

200 g moke

2 žlici grenkega kakava

ščep soli

300 g marelične marmelade

300 g temne čokoladne kuverture (obliva)

Stepena sladka smetana za serviranje

Pečico segrejte na 180 stopinj. Okrogel model za torto obložite s papirjem za peko.

Mandlje zmeljite. 100 g čokolade stopite v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici, nato jo ohladite na zmerno temperaturo.

Maslo in sladkor dolgo stepajte, da postaneta kremasta, sproti dodajajte rumenjake. Ko nastane enotna zmes, dodajte stopljeno čokolado in vmešajte.

Beljakom dodajte sol in naredite sneg.

V jajčno kremo dodajte moko, kakav in mandlje ter dobro zmešajte, nato narahlo vmešajte še beljakov sneg. Stresite v pekač in pecite 50 do 60 minut.

Biskvit stresite iz modela in ohladite. Ko je popolnoma hladen, ga dvakrat vodoravno prerežite, da dobite tri plasti.

Marmelado segrejte na štedilniku ali v mikrovalovni pečici, da je vroča. Z njo prelijte spodnjo ploščo biskvita, jo prekrijte s srednjo in prelijte, nato pa še vrhnjo in znova oblijte z marmelado. Pustite stati tako dolgo, da se tudi notranjost popolnoma ohladi.

V vodni kopeli ali mikrovalovni pečici stopite kuverturo in z njo oblijte torto. Razmažite jo s širokim nožem ali lopatico, da bo površina gladka. Vzemite sukanec, ga ovijte okoli prstov (kot zobno nitko) in z njim označite kose. Če ste spretni, lahko z nekaj kuverture takrat, ko se že pričenja trdite, na vsak kos torte zapišete Sacher.

Torto ponudite s stepeno sladko smetano.

Opomba: Če kosov torte ne boste označili vnaprej, jo razrežite z nožem, ki ga sproti pomakate v vrelo vodo – tako se bo čokoladni obliv lepo rezal.

Vas zanima, zakaj je Sacher torta tako priljubljena? Preberite si članka Dunaj: Sacher torta in Dunaj: Hotel Sacher.