marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Riževe kroglice s piščancem

Pošlji prijatelju

riževe kroglice s piščancemFotolia

Riževe kroglice s piščancem so okusen prigrizek ali samostojna jed. Vegeterijanci lahko piščanca nadomestijo s koščki mocarele.

2 jajci

100 g ribanega parmezana

poper

sol

180 g belega riža

150 g drobtin

1/2 piščančjega fileja

Jajci dobro zmešajte s parmezanom, dodajte žličko soli in po želji poprajte.

Zavrite liter rahlo osoljene vode, dodajte riž in ga kuhajte, dokler ne popije vse vode in se zmehča. Odstavite z ognja, z mešalnikom vmešajte jajčno zmes (če boste mešali ročno, lahko jajca prehitro zakrknejo) in pustite stati eno uro, da se riž ohladi.

Piščanca narežite na približno 24 kockic. Vsako zavijte v riževo maso, tako da oblikujete kroglice. (Če se vam bo riž prijemal na roke, ji zmočite.) Vsako kroglico dobro povaljajte v drobtinah.

Segrejte olje za cvrtje in kroglice ocvrite – cvreti se morajo dovolj dolgo, da lepo dobijo lepo zlato barvo in je piščanec v sredini kuhan, tako da nikar ne pretiravajte s temperaturo olja, sicer bo zunanjost že temno rjava, piščanec v notranjosti pa še surov. Cvrite po približno 6 kroglic hkrati.

Opomba: V riževo maso lahko dodate tudi različne začimbe po lastnem okusu, ali pa daste na riž, pripravljen za zavijanje, najprej žličko zelenjavne omake, nato meso, in šele potem oblikujete kroglico. (Tudi zamrznjena zelenjavna mešanica za sataraš je odlična.)