marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Recepti z regratom

Pošlji prijatelju

regrat v solatiFotolia

Ne marate zabeljenega regrata v solati? Poskusite s čim drugim – celo marmelado, medeni namaz in sladek sirup proti dražečemu kašlju lahko pripravite!

Regrat je ena tistih rožic, ki je poznavalci zdravilnih rastlin kar ne morejo prehvaliti, saj odpravlja in preprečuje neverjetno število simptomov in bolezni ter čisti telo, uporabna pa je kar cela rastlina – tako korenina kot listi in cvet. Listi so najboljši spomladi, ko so najmanj grenki. A ker vam je to gotovo že znano (oziroma lahko te informacije pridobite v mnogih knjigah ter na mnogih spletnih straneh), se bomo pri nas posvetili zgolj jedem iz regrata.

Tisto osnovno slovensko, kjer regrat pripravimo zabeljen z ocvirki ali slanino v kisu, dodamo pa še jajca, krompir in/ali fižol, seveda ne gre pogrevati – gotovo jo poznate (pa čeprav sploh ne gre za slovensko pogruntavščino, temveč za italijansko). Raje bomo pripravili regrat nekoliko drugače – zlasti tisti recepti na koncu, kjer iz regratovih cvetov pripravimo sladke stvari, bodo gotovo všeč tudi vsem tistim, ki se jim že ob misli na grenak, topel, kisel in mastno zabeljen regrat naredi cmok v grlu. (Priznam, tudi sama sem med njimi…)

Regratov medeni sirup

Potrebujete: 200 cvetov regrata, 1 limono, 2 pomaranči, 1 liter vode, 1,5 kg sladkorja.

Cvetovom odstranite zeleni del. Limono in pomaranči olupite in narežite. Vse skupaj prelijte z litrom vode in eno uro kuhajte pri 70 stopinjah (naj ne zavre). Nato precedite, dodajte sladkor in kuhajte še vsaj 4 ure, da dobite lepljiv sirup. Shranite v kozarce in vzemite žličko, kadar vas muči suh dražeč kašelj, lahko pa ga tudi kot med namažete na kruh in jeste pogosteje (če vam ni presladek).

Regratova marmelada

Uporabite enak recept kot za sirup, le da sladkorju primešajte želirno sredstvo (pektin), v količini navedeni na embalaži. Tudi čas kuhanja prilagodite navodilom na embalaži.

Ocvrti regratovi cvetovi

Potrebujete: regratove cvetove, 1 jajce, ščep soli, 240 ml mleka, 120 g moke, olje.

Cvetovom odstranite zeleni del. Stepite jajce, dodajte sol, izmenično dodajajte moko in mleko. V ponvi segrejte olje (približno dva centimetra). Vsak cvet pomočite v testo in ga položite v vroče olje – počakajte, da se nekoliko rjavo obarva.

Regrat s čilijem in parmezanom

Potrebujete: 500 g listov mladega regrata, 1 manjšo nasekljano čebulo, 1 nasekljan strok česna, 1 majhen suh čili, 60 ml oljčnega olja, sol, nariban parmezan.

Regratu odstranite spodnji, pecljat del listov in ga narežite na približno 3 cm velike koščke. V kozici ga približno 10 minut kuhajte v osoljeni vodi, nato ga odcedite. Čiliju odstranite seme in ga drobno nasekljajte. Na olju prepražite čebulo, česen in čili, dodajte regrat in dobro premešajte ter na hitro prepražite, da se segreje in prepoji z oljem. Regrat nadevajte na krožnike in posujte z naribanim parmezanom.

Podobni članki