marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prekucnjen rižev narastek z breskvami

Pošlji prijatelju

kos narastka na krožnikuMN

Rižev narastek je zimska klasika. Dodamo mu lahko tudi sadje, na primer breskve iz kompota (ali sveža jabolka), ki jih damo v pekaču na dno – če bi bile na vrhu, rižev narastek zaradi teže namreč ne bi narasel.
200 g riža
450 ml mleka
450 ml vode
5o g masla
1 žlička soli
50 g sladkorja
4 jajca
2 žlički vaniljine arome
240 g breskev iz kompota
20 ml smetane
maslo za pekač

Mleko in vodo zlijte v kozico, dodajte maslo in sol ter riž skuhajte do mehkega. Pretresite ga v hladno posodo in pustite, da se popolnoma ohladi.
Breskve odcedite in narežite na tanjše krhlje.
Pečico segrejte na 190 stopinj in dno pekača obložite s papirjem za peko, obod namažite z maščobo (maslom). Po dnu razporedite breskve in jih prelijte s smetano.
Jajca ločite. Beljake stepite v sneg. Jajca skupaj s sladkorjem penasto stepite, dodajte aromo vanilje.
Rižu primešajte rumenjakovo zmes, nato ročno vmešajte še sneg.
Pecite 35 minut, pustite, da se ohladi in nato zvrnite iz pekača, da bodo breskve na zgornji strani. (Preko pekača položite krožnik ali pladenj, primite ob robovih in obrnite.)
Opomba: Če boste pripravili narastek z jabolki, lahko rižu že med kuhanjem dodate rozine. Če boste delali narastek poleti, uporabite sveže breskve ali nektarine.

Poglejte še: Rižev narastek.

Podobni članki