marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Prekmurska gibanica

Pošlji prijatelju

kos prekmurske gibaniceFotolia

Ena tistih narodnih jedi, ki jo morate zagotovo pripraviti, kadar imate obiske iz tujine, pa tudi sicer ne pozabite na njo, čeprav res zahteva nekaj več dela (razen, če vlečeno in krhko testo kar kupite) – gibanica namreč vedno izvabi »mmmmmmmm.« Recept za pekač velikosti cca. 35 x 40 cm.

Krhko testo:

100 g mehke moke

100 g ostre moke

100 g mehkega masla

malo soli

50 ml vode

50 ml mleka

Vlečeno testo:

900 g mehke moke

1 jajce

malo soli

malo sladkorja

15 ml olja (1 žlica)

550 ml vode

olje za premaz

Orehov nadev:

300 g mletih orehov

100 g sladkorja

3 žlice ruma

Jabolčni nadev:

1500 g jabolk

100 g sladkorja

3 zavojčki vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo

malo cimeta

100 g drobtin

Skutni nadev:

1200 g skute

100 g sladkorja

2 rumenjaka

ščep soli

Makov nadev:

300 g mletega maka

100 g sladkorja

Preliv:

200 g masla

800 ml smetane

3 jajca

1 kisla smetana

1 rumenjak

Najprej pripravite krhko testo. Zmešajte mehko in ostro moko ter sol, nato dodajte maslo, vodo in mleko ter dobro zgnetite. Oblikujte v hlebček in pustite pol ure počivati.

Za vlečeno testo moki primešajte sladkor in sol, dodajte razžvrkljano jajce in olje, nato prilijte vodo. Testo je treba zelo dobro in dolgo gnesti, da bo lepo raztegljivo. Razdelite ga na 10 delov, naredite hlebčke, po vrhu nekoliko namažite z oljem in pustite počivati.

Za jabolčni nadev jabolka olupite, odstranite peške in naribajte. Dodajte sladkor, vaniljin sladkor in cimet ter drobtine.

Orehe zmešajte s sladkorjem in rumom.

K skuti primešajte sladkor, sol in rumenjaka.

Maku primešajte sladkor.

Stopite maslo za prelivanje. Ločite jajca za preliv, iz beljakov stepite sneg. Smetano stepite z rumenjaki, nato vmešajte sneg. Kislo smetano zmešajte z rumenjakom.

Med pripravo nadevov pečico segrejte na 190 stopinj in namastite pekač. Ko krhko testo že dovolj dolgo počiva, ga razvaljajte na 5 mm debelo, položite v pekač, prepikajte z vilico in pecite 10 minut. Vzemite ga iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi.

Hlebčke vlečenega testa razvlecite, da bodo nekoliko večji od velikosti pekača. (Najbolje, da jih razvlečete sproti, ko jih potrebujete.)

Preko ohlajenega krhkega testa položite vlečeno testo. Nadevajte polovico makovega nadeva, prelijte z desetino stopljenega masla in desetino preliva iz smetane in jajc. Prekrijte z novo plastjo vlečenega testa, ga po potrebi prepikajte (če se pojavljajo mehurčki), naložite jabolčni nadev in ponovno prelijte z maslom in smetanovim prelivom – nadaljujte z orehovim in skutinim nadevom, nato vse nadeve še enkrat ponovite.

Gibanico na vrhu premažite s kislo smetano z rumenjakom.

Pecite 1 uro (v pečici, že od prej ogreti na 190 stopinj). Ohladite in po želji po vrhu potresite še s sladkorjem v prahu.

Opomba: Če želite gibanico pripraviti na bolj enostaven način, tako vlečeno kot krhko testo kupite – zlasti, če priprave vlečenega testa niste vajeni.

Oglašujte pri nas

Podobni članki