Prekmurska gibanica
Ena tistih narodnih jedi, ki jo morate zagotovo pripraviti, kadar imate obiske iz tujine, pa tudi sicer ne pozabite na njo, čeprav res zahteva nekaj več dela (razen, če vlečeno in krhko testo kar kupite) – gibanica namreč vedno izvabi »mmmmmmmm.« Recept za pekač velikosti cca. 35 x 40 cm.
Krhko testo:
100 g mehke moke
100 g ostre moke
100 g mehkega masla
malo soli
50 ml vode
50 ml mleka
Vlečeno testo:
900 g mehke moke
1 jajce
malo soli
malo sladkorja
15 ml olja (1 žlica)
550 ml vode
olje za premaz
Orehov nadev:
300 g mletih orehov
100 g sladkorja
3 žlice ruma
Jabolčni nadev:
1500 g jabolk
100 g sladkorja
3 zavojčki vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo
malo cimeta
100 g drobtin
Skutni nadev:
1200 g skute
100 g sladkorja
2 rumenjaka
ščep soli
Makov nadev:
300 g mletega maka
100 g sladkorja
Preliv:
200 g masla
800 ml smetane
3 jajca
1 kisla smetana
1 rumenjak
Najprej pripravite krhko testo. Zmešajte mehko in ostro moko ter sol, nato dodajte maslo, vodo in mleko ter dobro zgnetite. Oblikujte v hlebček in pustite pol ure počivati.
Za vlečeno testo moki primešajte sladkor in sol, dodajte razžvrkljano jajce in olje, nato prilijte vodo. Testo je treba zelo dobro in dolgo gnesti, da bo lepo raztegljivo. Razdelite ga na 10 delov, naredite hlebčke, po vrhu nekoliko namažite z oljem in pustite počivati.
Za jabolčni nadev jabolka olupite, odstranite peške in naribajte. Dodajte sladkor, vaniljin sladkor in cimet ter drobtine.
Orehe zmešajte s sladkorjem in rumom.
K skuti primešajte sladkor, sol in rumenjaka.
Maku primešajte sladkor.
Stopite maslo za prelivanje. Ločite jajca za preliv, iz beljakov stepite sneg. Smetano stepite z rumenjaki, nato vmešajte sneg. Kislo smetano zmešajte z rumenjakom.
Med pripravo nadevov pečico segrejte na 190 stopinj in namastite pekač. Ko krhko testo že dovolj dolgo počiva, ga razvaljajte na 5 mm debelo, položite v pekač, prepikajte z vilico in pecite 10 minut. Vzemite ga iz pečice in pustite, da se popolnoma ohladi.
Hlebčke vlečenega testa razvlecite, da bodo nekoliko večji od velikosti pekača. (Najbolje, da jih razvlečete sproti, ko jih potrebujete.)
Preko ohlajenega krhkega testa položite vlečeno testo. Nadevajte polovico makovega nadeva, prelijte z desetino stopljenega masla in desetino preliva iz smetane in jajc. Prekrijte z novo plastjo vlečenega testa, ga po potrebi prepikajte (če se pojavljajo mehurčki), naložite jabolčni nadev in ponovno prelijte z maslom in smetanovim prelivom – nadaljujte z orehovim in skutinim nadevom, nato vse nadeve še enkrat ponovite.
Gibanico na vrhu premažite s kislo smetano z rumenjakom.
Pecite 1 uro (v pečici, že od prej ogreti na 190 stopinj). Ohladite in po želji po vrhu potresite še s sladkorjem v prahu.
Opomba: Če želite gibanico pripraviti na bolj enostaven način, tako vlečeno kot krhko testo kupite – zlasti, če priprave vlečenega testa niste vajeni.
Podobni članki
- Slivova pita z orehi in začimbami
(11.09.2012) - Češnjeva pita
(10.06.2014) - Torta z jabolčno kremo
(09.01.2011) - Slivova pita z beljakovo kapo
(05.09.2012) - Kremna jagodna pita
(21.07.2017) - Pomarančna pita
(11.03.2012) - Češnjeva pita
(14.02.2019) - Breskovo-borovničeva pita z jogurtovo peno
(10.07.2012) - Breskvice
(19.10.2011) - Limonina pita
(21.12.2012)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:22.01.2012, 326,763 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,162 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,111 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,112 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,339 prikazov