marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Praznični polži

Pošlji prijatelju

praznični polžiUN

Za 12 velikih polžev, nadevanih s svežim, suhim in kandiranim sadjem.

2 rahlo vmešani jajci

175 ml mlačnega mleka

2 žlici mehkega masla

½ žličke soli

500 g moke

4 žlice sladkorja

1 zavojček suhega kvasa

2 veliki jabolki

½ limone

4 žlice rjavega sladkorja

150 g kandiranih češenj

1 žlica mandljevih lističev

70 g suhega ananasa v koščkih

4 žlice mleka

1 žlica sladkorja v prahu

Priprava testa v aparatu za peko kruha:

V aparat dajte jajca, mleko, maslo, sol in sladkor, prekrijte z moko in po vrhu potresite s kvasom. Aparat nastavite na program za pripravo testa (gnetenje in vzhajanje).

Ročna priprava:

Sestavine za testo dobro premešajte in zgnetite, nato pustite vzhajati 1,5 ure.

Jabolka olupite, odstranite peške in narežite na kockice. Ožemite limono. Jabolka, limonin sok, sladkor, kandirane češnje, mandlje in ananas stresite v lonec, pokrijte s pokrovko in dušite 15 minut, da postanejo jabolka mehka.

Testo razvaljajte na pravokotnik velikosti 30 x 40 centimetrov ter po njem razporedite kuhano sadje. Zvijte, da dobite 40 cm dolg zavitek. Razrežite na 12 kosov ter jih zložite v običajen pekač (namazan z maslom ali obložen s papirjem za peko), tako da je med polžki centimeter do dva prostora. Pokrijte s prtičem, postavite na toplo in pustite vzhajati pol ure.

Pečico segrejte na 200 stopinj in pecite 20 minut. (Če po polžkih udarite, morajo zveneti, kot da so votli.)

Zmešajte mleko in sladkor v prahu ter še tople polžke premažite po vrhu.

Podobni članki