marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Praznična kruhova grmada

Pošlji prijatelju

kruhova grmada v sklediciMN

Praznična kruhova grmada je sladica, za katero vam bodo težko verjeli, da je njena glavna sestavina star kruh.

10 rezin belega kruha (rezine v velikosti kruha za toast oz. opečenec)

75 g masla

maslo za pekač

100 g datljev

¼ žličke muškatnega oreščka

½ žličke cimeta

350 ml mleka

150 ml smetane za kuhanje

100 ml javorjevega sirupa

2 jajci

1 žlica rjavega sladkorja

Kruh narežite na rezine in ga po eni strani namažite z maslom. Nato ga narežite na manjše kose – cca. 5 x 5 cm.

Visok okrogel pekač za narastke namažite z maslom. Na dno zložite malo več kot polovico kruha, tako da se koščki medsebojno nekoliko prekrivajo in je maslena stran obrnjena navzgor.

Datljem odstranite koščice in jih narežite na majhne koščke.

Mleko, smetano in javorjev sirup v kozici segrejte do toplega – ne sme vam zavreti. Odstavite.

Jajca rahlo stepite, nato med mešanjem k njim počasi prilivajte mleko s smetano. (Ne pozabite, to ne sme biti vroče, sicer bodo jajca zakrknila.)

Kruh v pekaču posujte s polovico datljev, posujte s cimetom in mušlatnim oreščkom, nato počasi prelijte s polovico mleka s smetano.

Preko naložite drugo polovico kruha, potrosite s preostalo polovico datljev in zalijte s preostankom smetane. Zgornjo plast kruha z rokami nekoliko potlačite, posujte z rjavim sladkorjem, nato pa pustite stati 30 minut, da se kruh dobro prepoji.

Pečico segrejte na 180 stopinj in kruhovo grmado pecite 45 – 50 minut, da lepo naraste in se skorjica ob robovih zapeče.

Grmado še toplo z žlico nadevajte v skledice in ponudite. Če jo boste ohladili, jo boste lahko tudi rezali, vendar je topla veliko okusnejša.

Vam je praznična kruhova grmada všeč? Poglejte še recept: Kruhova grmada z jajčno kremo.

Vam kruh pogosto ostaja? Kruh, ki ni več popolnoma svež lahko uporabite na veliko načinov: Francoski opečenec, Lovski cmoki, Kruhov štrukelj