marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Praženec “tropicana”

Pošlji prijatelju

praženec tropikanaUN

Domiselna različica cesarskega praženca za 4 osebe.

6 rumenjakov

6 beljakov

½ žličke soli

5 g vaniljeve arome (»Vanille Back«)

100 g sladkorja v prahu

50 ml sončničnega olja

150 ml mleka

2 žlici ruma

300 g moke

½ zavojčka pecilnega praška

60 g masla

100 g koščkov suhega ananasa

100 g bele čokolade

Sladkor v prahu za posip

Beljakom dodajte sol in stepite v sneg.

Stepite rumenjake in jim med tem počasi dodajajte sladkor v prahu ter vaniljo. Ko so rumenjaki penasti in svetle barve, primešajte rum, olje in mleko.

Pecilni prašek zmešajte z moko. To med rahlim mešanjem dodajajte rumenjakovi zmesi hkrati s snegom iz beljakov. Nazadnje ročno vmešajte še ananas in na drobne koščke narezano belo čokolado.

V veliki ponvi raztopite majhen košček masla, ko začne cvrčati, vlijte maso za praženec. Pecite na zelo rahlem ognju (sicer se bo žgalo, namesto puhasto naraslo), pokrito s pokrovko. Vsakih nekaj minut z lopatico prizdvignite praženec na spodnjem delu in obrnite, pri tem dodajte nov košček masla. Pecite približno pol ure.

Praženec posujte s sladkorjem v prahu. Lahko ga ponudite s stepeno sladko smetano.