marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pohorska omleta

Pošlji prijatelju

pohorska omletaMN

Prava pohorska omleta je ena sama – tista, ki jo je leta 1952 ustvaril Franc Pogačar, kuhar Poštarskega doma na Mariborskem Pohorju. In njena značilnost je, da so v njej brusnice – omlete z drugim sadjem si naziva »pohorska« zato ne morejo lastiti.

3 jajca

3 žlice sladkorja

3 žlice moke

3 žlice brusnične marmelade

250 ml sladke smetane

sladkor v prahu za posip

In kako se pripravi prava pohorska omleta? Pečico segrejte na 220 stopinj. Dno okroglega pekača za torte obložite s papirjem za peko.

Jajca ločite. Beljake stepite v sneg.

Rumenjake penasto stepite s sladkorjem (da se sladkor popolnoma stoji).

V rumenjake dodajte dve žlici beljakov in vanje presejte moko. Dobro zmešajte. Dodajte preostale beljake in previdno umešajte (najbolje ročno).

Maso zlijte v pekač, ga potresite (da se lepo razporedi) in pecite 12 minut.

Med peko stepite sladko smetano in jo nadevajte na polovico krožnika.

Omleti odstranite obod pekača, jo polovico premažite z brusnicami, prepognite ter odstranite papir in položite na drugo polovico krožnika. Posujte s sladkorjem v prahu in ponudite še toplo.

Nekaj namigov: Da bo pohorska omleta zares slastna, jo nadevajte z nekaj več kot tremi žlicami marmelade. Če brusnične marmelade nimate, jo raje napolnite z gozdnimi sadeži in smetano, kot pa s sadjem, ki ni značilno za Pohorje. Če jo že morate izboljšati, naj bodo izboljšave minimalne: na primer ščep soli v beljake in vaniljin sladkor v rumenjake ali smetano. Sicer pa: pohorska omleta je ena redkih izvirnih slovenskih sladic, zato bi jo veljalo tudi doma večkrat ponuditi!

Oglašujte pri nas

Podobni članki