marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pita s slanino in čebulo

Pošlji prijatelju

pita s slanino in čebuloFotos mit Geschmack

Zimska jed iz francoske kuhinje za 8 oseb oziroma model s premerom 26 cm.

Za krhko testo:

200 g moke

100 g hladnega masla

1 rumenjak

sol

Za nadev:

3 čebule

200 g mesnate slanine

1 žlica nevtralnega olja

½ žličke kumine (lahko tudi mlete)

4 jajca

200 g smetane

200 ml mleka

poper

nariban muškatni orešček

Za testo moko presejemo, maslo narežemo na kocke. Oboje z rumenjakom, 3 – 5 žlicami hladne vode in soljo na hitro ugnetemo v srednje čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga damo za 30 minut v hladilnik.

Čebulo olupimo in narežemo na ozke obročke. Slanino narežemo na kocke. V veliki ponvi segrejemo olje ter na njem slanino in čebulo približno 5 minut pražimo na zmernem ognju. Vmes večkrat premešamo in na koncu dodamo kumino. Mešanico vzamemo iz ponve.

Pečico segrejemo na 200 stopinj, tortni model obložimo s papirjem za peko. Testo na pomokani delovni površini razvaljamo, položimo v model in ga zavihamo v približno 4 cm visok rob. Po testu razdelimo mešanico iz čebule in slanine.

Jajca raztepemo s smetano in mlekom, začinimo s soljo, poprom in 1 noževo konico muškatnega oreščka ter polijemo po nadevu. Pito postavimo v pečico (spodaj, vroč zrak 180 stopinj) in pečemo 40 – 50 minut, da površina zlato porjavi.

Recept iz knjige Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.