marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pijana nevesta

Pošlji prijatelju

pijana nevestaMN

Pijana nevesta je gotovo eno najbolj priljubljenih peciv v Sloveniji, ponudimo pa jo lahko tudi ob praznovanjih – če smetano nabrizgamo in je videti kot »nevestine čipke«, je to pecivo namreč videti že skoraj kot torta.

(Opomba glede sestavin: 1 žlica = 15 ml.)

4 jajca

1 ščep soli

9 žlic sladkorja

9 žlic olja

9 žlic mleka

2 žlici temnega grenkega kakava

7 žlic čokolade v prahu

½ zavojčka sladkorja z burbonsko vaniljo

9 žlic moke

½ zavojčka pecilnega praška

Sirup za biskvit:

150 ml mleka

4 žlice ruma

4 žlice sladkorja

Krema:

3 zavojčki praška za puding z okusom smetane

2,5 zavojčka sladkorja z burbonsko vaniljo

9 žlic sladkorja

1100 ml mleka

500 ml sladke smetane

2 utrjevalca smetane (kremfix)

Pečico segrejte na 200 stopinj. Večji pekač (36 x 25 cm) z visokim snemljivim robom obložite s papirjem za peko.

Moko zmešajte s pecilnim praškom, vaniljo, čokolado in kakavom.

Jajca ločite. Beljake skupaj s soljo stepite v sneg.

Rumenjake stepite s sladkorjem, dodajte olje in mleko, vmešajte mešanico moke in nazadnje še beljake. Prelijte v pekač in pecite 20 minut. Ohladite v pekaču.

Za sirup zmešajte mleko, rum in sladkor. Pustite stati, dokler se sladkor ne stopi (vmes nekajkrat premešajte). S sirupom dobro namočite biskvit.

Prašek za puding zmešajte s sladkorjem in burbonsko vaniljo. Dodajte toliko mleka, da se bo prašek stopil ter ga z vilico dobro mešajte, da ne bo kepic. Ostalo mleko zavrite, vanj zakuhajte puding in na rahlem ognju kuhajte nekaj minut ter med tem ves čas mešajte, da se ne bo prijelo na dno lonca. S pudingom prelijte biskvit ter pustite, da se popolnoma ohladi.

Stepite smetano z utrjevalcem. Nadevajte jo v slaščičarsko vrečko in na pudingnabrizgajte rožice.

Podobni članki