Pehtranova potica
MN
Pehtranova potica je ena izmed najbolj slastnih potic, še zlasti, če za nadev ne uporabite skute, temveč pregreto oziroma rjavo smetano – to poznajo predvsem v nekaterih predelih Zasavja in Posavja, drugje pa jo lahko nadomestite s sirčkom maskarpone (ta je narejen iz sladke smetane, torej bo potica izjemno slastna). Na enak način kot pehtranovo, lahko naredite tudi metino potico, ki je tudi zelo okusna.
Testo:
Nadev:
250 g sirčka maskarpone
2 jajci
100 g sladkorja
1 vaniljin sladkor z burbonsko vaniljo
1 žlica ruma
100 g albert piškotov
½ skodelice posušenega ali zamrznjenega pehtrana (ali svežega, če ga dobite)
nekaj žlic mleka za premaz
maslo in ostra moka za pekač
Najprej po receptu pripravite testo in ga vzhajajte, da za dvakrat naraste.
Maslene piškote nadevajte v vrečico, jo zaprite, nato pa jih s pomočjo valjarja zdrobite v drobtine. (Uporabite lahko tudi bele drobtine, vendar bo potica s piškotnimi bolj okusna.)
Z električnim mešalnikom zmešajte maskarpone, jajci, sladkor, vaniljin sladkor in rum.
Sušen pehtran nekoliko zdrobite in mu odstranite trde vejice, svežega ali zamrznjenega z nožem nekoliko nasekljajte.
Pripravite model za potico, ga namažite z maslom in rahlo pomokajte.
Testo razvaljajte na debelino 5 mm in ga namažite s kremo. Posujte ga s pehtranom in nato še s piškotnimi drobtinami. Potico zvijte, notranji del nekoliko bolj na tesno (z zategovanjem), nato pa bolj narahlo. Potico predenite v pekač in jo s paličico za nabodala večkrat prepičite do dna – na razdalji približno treh centimetrov.
Potico pustite vzhajati približno pol ure oziroma toliko, da za polovico naraste. Vmes segrejte pečico na 185 stopinj.
Ko je potica pripravljena za peko, jo s pomočjo čopiča premažite z malo mlačnega mleka, nato pa skozi že narejene luknjice še enkrat prepikajte, da bo lahko skozi njih dobro izhajala para.
Pehtranova potica naj se peče 50 minut. Nato jo pustite še nekoliko stati v pekači in jo nato stresite na desko ali pladenj, da se popolnoma ohladi. Hladno potico posujte s sladkorjem v prahu. Režite jo šele takrat, ko je popolnoma hladna.
Poglejte še: makova potica, kokosova potica, nasveti za peko potice.
Podobni članki
Makova potica
(18.03.2013)Rožičeva potica
(20.12.2013)Čokoladna potica z bananinim nadevom
(27.03.2013)Kokosova potica
(13.12.2013)Orehova potica
(18.02.2013)Kraljica potica – vse o najboljši slovenski sladici
(12.02.2013)Osnovno testo za potico – kvašeno testo
(26.10.2011)Nasveti, s katerimi uspe vsaka potica
(31.03.2014)Borovničev kolač
(17.06.2014)Borovničevi mafini z jajčnim likerjem
(18.04.2013)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:18.03.2014, 331,606 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 305,077 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,788 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,751 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,911 prikazov