marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Parkljevi mafini (muffini)

Pošlji prijatelju

parkljevi mafiniFotolia

Miklavž peče piškote, parklji pa imajo radi peklensko  rdeče mafine.

300 g moke

75 g grenkega kakava

1 žlička pecilnega praška

½ žličke sode bikarbone

¼ žličke soli

130 g mehkega masla

300 g sladkorja

1 žlička jagodne esence

3 jajca

250 ml mleka

1 žlica belega kisa

Rdeče jedilno barvilo (v tubi ali v prahu)

Krema:

250 g maskarponeja

125 g mehkega masla

1 žlička jagodne esence

300 g sladkorja v prahu

rdeč kristalni sladkor ali mrvice (glej zadnji del recepta)

Pečico segrejte na 180 stopinj in dva pekača za mafine obložite s papirčki za peko mafinov.

Jajca ločite. Sol in beljake stepite v sneg.

Maslo, sladkor in aromo jagode stepite, da dobite puhasto maso, nato primešajte rumenjake in toliko rdečega barvila, da je masa zelo močne rdeče barve.

Zmešajte moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav.

Rumenjakovi masi izmenično dodajajte mešanico moke in kakava ter mleko in kis, če postane barva preveč svetla, dodajte še nekaj barvila. Nazadnje ročno vmešajte beljake.

Papirčke za mafine napolnite s testom do treh četrtin in pecite približno 15 minut – če v sredino mafina zapičite zobotrebec in ga izvlečete, na se ga testo ne sme držati. Mafine oz. muffine  pustite še 10 minut hladiti na pekaču, nato jih popolnoma ohladite na mrežici.

Za kremo stepite maskarpone, maslo in aromo jagode. Počasi dodajajte sladkor v prahu, da bo vmešan brez grudic. Če je krema mehka, jo za nekaj časa postavite v hladilnik, nato pa jo s slaščičarsko vrečko nabrizgajte na mafine oz. muffine. Preden postrežete, posujte z rdečimi mrvicami ali rdečim kristalnim sladkorjem.

Nasvet: Če ste bolj drzni, nadomestite jagodno aromo s češnjevo in v testo dodajte še ščep pekočega čilija v prahu. Rdeč sladkor lahko naredite tudi sami, tako da sladkor stresete na s papirjem obložen pekač, popršite z malo vode (uporabljajte pršilnik in popršite z izjemno malo vode, sicer se bo sladkor preveč topil)., nato pa sladkor stresete v skledo in zmešate z nekaj rdeče jedilne barve v prahu. Če je obarvan sladkor premoker, ga stresite nazaj na papir in postavite pekač v pečico, segreto na 50 stopinj, da se posuši.

Oglašujte pri nas