marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Panforte

Pošlji prijatelju

razrezani panforteAlan Benson

Bogastvo oreščkov, sadja, začimb in čokolade.

120 g lešnikov

60 g brazilskih oreščkov

120 g mandljev (brez kožice)

lupinica 1 limone

lupinica 1 pomaranče

130 g kandiranega sadja

150 g suhih fig

75 g bele moke

2 žlici grenkega kakava

1 žlička cimeta

½ žličke muškatnega oreščka

¼ žličke mletih nageljnovih žbic

¼ žličke koriandra

300 g medu

100 g sladkorja

sladkor v prahu za posip

Pečico segrejte na 180 stopinj. Lešnike in brazilske oreščke v njej pražite 5 do 10 minut, da porumenijo, in jim nato odstranite kožico. (Zavijte jih v kuhinjsko krpo in gnetite.) Mandlje pražite približno 10 minut, da porumenijo.

Pečico znižajte na 150 stopinj. Model s snemljivim obodom (premera 23 cm) namastite in obložite s papirjem za peko.

Lešnike, brazilske oreščke in mandlje grobo nasekljajte. Nato dodajte naribano limonino in pomarančno lupinico, grobo narezano kandirano sadje, fige (narezane na četrtine), moko, kakav in začimbe.

Med in sladkor med mešanjem segrejte, nato primešajte zmes iz oreščkov. Preložite v model in takoj poravnajte zgornji del, saj postane zmes hitro lepljiva. Pecite 35 minut. Panforte bo videti še surov, vendar se bo kasneje strdil. Preložite ga na rešetko, da se ohladi in strdi. Preden ga postrežete, ga posujte s sladkorjem v prahu.

Recept iz knjige Zlata knjiga – Čokolada. Objavljeno z dovoljenjem založbe Meander.