marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Paneton

Pošlji prijatelju

manjši panetonMN

Sestavine za 1 velik (pekač s premerom dna 15 cm) ali 2 manjša panetona (pekač s premerom dna 10 cm).

200 ml mlačnega mleka

1 kocka kvasa (42 g)

100 g sladkorja

3 rumenjaki

1 zavojček vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo

1 naribana limonina lupinica

70 g mehkega masla

500 g moke za kvašeno testo

½ žličke soli

1 žlica mletih mandljev

100 g mešanega kandiranega sadja

60 g belih rozin

2 žlici ruma

sladkor v prahu za posip

Mleko nalijte v posodo, stresite vanj sladkor in nadrobite kvas. Pustite stati 15 minut, da se naredi obilna goba.

Rumenjake stepite z vaniljinim sladkorjem, limonino lupinico in maslom.

Rozine namočite v rum in vodo (dodajte je zgolj toliko, da so rozine prekrite).

Moko zmešajte s soljo in mandlji. Na sredino naredite vdolbino in vanjo vlijte kvasec, ob strani dodajte rumenjakovo mešanico. Zmešajte in zelo dobro pregnetite, pokrijte, postavite na toplo ter pustite vzhajati, da se količina testa podvoji (cca. 40 minut).

Pekač ali dva obložite s papirjem za peko, tako da je ta 5 cm višji od roba (če nimate pekačev za paneton, uporabite cvetlične lončke).

Rozine odcedite. Skupaj s suhim sadjem jih dobro vgnetite v testo. Oblikujte hlebček (oziroma dva) in ga dajte v pekač – testo lahko sega zgolj do polovice pekača. Postavite nazaj na toplo in ponovno pustite vzhajati pol ure.

testo v pekaču - lončkuMN

Pečico segrejte na 200 stopinj. Paneton postavite v spodnji del pečice. Velik paneton pecite skoraj eno uro, manjša pa pol ure. (Po dvajsetih minutah preverite, ali ni zgornji del že dovolj zapečen in ga v tem primeru prekrijte z aluminijasto folijo.) Ohladite v pekaču, nato stresite iz pekača, odstranite papir in posujte s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Da boste pekač lažje obložili s papirjem, da nekoliko namastite. Nato obložite dno s papirjem, izrezanim v nekoliko večji krog kot je dno, stene pekača pa obložite s štirimi ali šestimi kosi papirja.

Podobni članki