Paneton
Sestavine za 1 velik (pekač s premerom dna 15 cm) ali 2 manjša panetona (pekač s premerom dna 10 cm).
200 ml mlačnega mleka
1 kocka kvasa (42 g)
100 g sladkorja
3 rumenjaki
1 zavojček vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo
1 naribana limonina lupinica
70 g mehkega masla
500 g moke za kvašeno testo
½ žličke soli
1 žlica mletih mandljev
100 g mešanega kandiranega sadja
60 g belih rozin
2 žlici ruma
sladkor v prahu za posip
Mleko nalijte v posodo, stresite vanj sladkor in nadrobite kvas. Pustite stati 15 minut, da se naredi obilna goba.
Rumenjake stepite z vaniljinim sladkorjem, limonino lupinico in maslom.
Rozine namočite v rum in vodo (dodajte je zgolj toliko, da so rozine prekrite).
Moko zmešajte s soljo in mandlji. Na sredino naredite vdolbino in vanjo vlijte kvasec, ob strani dodajte rumenjakovo mešanico. Zmešajte in zelo dobro pregnetite, pokrijte, postavite na toplo ter pustite vzhajati, da se količina testa podvoji (cca. 40 minut).
Pekač ali dva obložite s papirjem za peko, tako da je ta 5 cm višji od roba (če nimate pekačev za paneton, uporabite cvetlične lončke).
Rozine odcedite. Skupaj s suhim sadjem jih dobro vgnetite v testo. Oblikujte hlebček (oziroma dva) in ga dajte v pekač – testo lahko sega zgolj do polovice pekača. Postavite nazaj na toplo in ponovno pustite vzhajati pol ure.
Pečico segrejte na 200 stopinj. Paneton postavite v spodnji del pečice. Velik paneton pecite skoraj eno uro, manjša pa pol ure. (Po dvajsetih minutah preverite, ali ni zgornji del že dovolj zapečen in ga v tem primeru prekrijte z aluminijasto folijo.) Ohladite v pekaču, nato stresite iz pekača, odstranite papir in posujte s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Da boste pekač lažje obložili s papirjem, da nekoliko namastite. Nato obložite dno s papirjem, izrezanim v nekoliko večji krog kot je dno, stene pekača pa obložite s štirimi ali šestimi kosi papirja.
Podobni članki
- Velikonočni šarkelj
(28.03.2013) - Krofi
(03.03.2011) - Velikonočne pince
(14.03.2013) - Jagodna rulada
(30.04.2011) - Cimetova gnezda
(06.02.2013) - Rižev narastek
(16.01.2013) - Orehovi “sendvič” piškoti z marmelado
(12.10.2011) - Božični kruh (Stollen)
(18.12.2011) - Jabolčni zavitek na hitro
(19.11.2010) - Breskovo-borovničeva pita z jogurtovo peno
(10.07.2012)
Iskanje po receptih
Najbolj brani članki
-
Kdaj imam god?
objavljeno:20.12.2011, 326,763 prikazov -
Ideje za zavijanje daril
objavljeno:, 304,162 prikazov -
Zlaganje prtičkov: lotos
objavljeno:, 225,111 prikazov -
Zlaganje prtičkov – strelicija
objavljeno:, 193,112 prikazov -
Mini tortice
objavljeno:, 159,339 prikazov