marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Paella

Pošlji prijatelju

PaellaFotos mit Geschmack

Španija na krožniku. Za 4 osebe.

150 g zamrznjenega graha

1 rdeča paprika

1 velik mesnat paradižnik

1 čebula

4 fileji piščančjih prsi (cca. 500 g)

200 g česnove klobase

8 izluščenih surovih orjaških kozic (garnel)

3 žlice olivnega olja

sol

poper

malo žafrana

250 g okroglozrnatega riža

750 ml kurje juhe

Po želji za okras:

½ šopka grobo nasekljanega peteršilja

1 neškropljena limona, razrezana na osmine

Grah odtajajte. Papriko operite, jo razpolovite, očistite in narežite na približno 2 cm velike koščke. Paradižnik operite, ga razpolovite, mu odstranite peceljni nastavek in semenje ter ga narežite na kocke. Čebulo olupite in drobno sesekljajte.

Piščančje prsi oplaknite s hladno vodo, jih s papirnato brisačko popivnajte in narežite na koščke. Klobaso narežite na tanke kolobarje. Kozice oplaknite in osušite.

V veliki ponvi segrejte olje, dodajte piščančje meso in ga pražite 5 minut. Posolite in popoprajte ter vzemite iz ponve. V ponev stresite kozice, jih 2 – 3 minute pražite, da postanejo rožnate, poberite iz ponve in shranite na toplo.

Nato v ponvi popražite čebulo in papriko, dodajte paradižnike in grah ter dušite 5 minut. Začinite z žafranom, soljo in poprom. Dodajte riž in zalijte z juho. Na zmernem ognju nepokrito kuhajte 20 minut, da riž vsrka vso tekočino.

Po rižu porazdelite meso, klobase in kozice. Pokrijte in pustite na zmernem ognju še 15 minut. Po želji okrasite z nasekljanim peteršiljem in limono.

Različica: 500 g školjk (srčank, ladink) pražimo, da se odprejo, 250 g majhnih lignjev pečemo 5 minut, nato oboje z mesom, klobasami in kozicami naložimo na riž, pokrijemo in pustimo malo stati, da se riž prepoji z aromo.

Recept iz knjige Dagmar von Cramm: Kuhajmo za družino. Objavljeno z dovoljenjem založbe Mladinska knjiga.