marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Osnovno testo za potico – kvašeno testo

Pošlji prijatelju

potica na miziFotolia

Potica velja med mlajšimi generacijami za zahtevnejšo peko, vendar je njena priprava pravzaprav zelo enostavna. Le pravi recept za testo (ki vedno uspe) je potrebno imeti, pa ni nobenih težav. Nenazadnje za vzhajanje poskrbi kvas, za mešanje stepalnik z mesilnim kavljem ali običajen stepalnik z metlicami v obliki svedrov, za peko pa poskrbi pečica. Vi morate zgolj natehtati sestavine, pripraviti nadev, testo razvaljati, zviti in dati v pekač.
500 g bele moke (tip 500)
250 ml mlačnega mleka
1 kocka kvasa (42 g)
60 g belega sladkorja
4 rumenjaki (beljake lahko porabite pri nadevu)
60 g mehkega masla
50 ml smetane
3 žlice ruma
1 žlička soli

Mleko odmerite v plastični merilni posodi, mu dodajte sladkor ter vanj nadrobite kocko kvasa. Postavite na toplo (pozimi lahko tudi na radiator, če je prevroč, dajte nanj najprej leseno desko in šele nato posodo), da se kvas aktivira in se na mleku nabere debela plast »gobe« - trajalo bo približno 20 minut.
Moko v posodi, ki jo boste uporabljali tudi za stepanje, zmešajte s soljo. Na sredi naredite vdolbinico in vanjo zlijte mleko s kvasom, dodajte maslo, smetano, rum in rumenjake. Z mešalnikom dobro pregnetite, da dobite enotno testo – če boste uporabljali ročni električni mešalnik, z metlicami v obliki spiral mešajte 10 minut. Preko posode, v kateri je testo, nato položite prtič ali kuhinjsko krpo, postavite na toplo in pustite vzhajati. Volumen testa naj se poveča za 3- do 4-krat.
Mizo ali pult prekrijte s prtičem ali drugo podlogo za valjanje. Prtič rahlo pomokajte, prav tako pa po potrebi tudi kuhinjski valjar (na primer lesenega – pri silikonskih običajno ni težav s prijemanjem testa). Na pomokano površino stresite testo in ga razvaljajte. Najprej ga razvaljajte v eno smer, da bo dolžina ustrezala dolžini pekača (ali dvema dolžinama, če boste delali dvojno potico v večjem pekaču, ali pa obodu pekača, če boste pekli v pekaču v obliki prstana). Nato ga raztegnite še po širini, glede na to, koliko nadeva ste pripravili – če boste razvaljali na primer na debelino 5 mm, bo imela rezina potice več »polžjih zavojev« kot če jo boste razvaljali na debelino centimetra ali še več.
Na razvaljano testo nadevajte nadev in ga lepo razmažite. Če gre za gost nadev, uporabite za mazanje plastično lopatico ali lopatico za serviranje tort – če boste mazali z žlico, nadev ne bo razporejen tako enakomerno. Nato potico zvijte. Pričnite s prsti, nato si pomagajte s prtičem, na katerem ste valjali. Zvito potico lahko skušate prestaviti v pekač s pomočjo prtiča, vendar boste imeli pri tem po celi kuhinji polno moke. Bolje je torej, da z rokama iz dveh različnih strani sežete pod zvito testo in ga enostavno dvignete ter položite v pekač. (Ta naj bo seveda dobro namazan z maslom in pomokan.)
Potica mora sedaj še tretjič vzhajati, zato jo je treba spet postaviti na toplo. Njen volumen naj se tokrat poveča zgolj za tretjino – da ne boste imeli nazadnje potice, v kateri bodo med testom in nadevom velike luknje. (Preden potica še zadnjič vzhaja, jo lahko tudi premažete z jajcem.)
Potico pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 1 uro. Ko je pečena, jo pustite nekaj minut v pekaču, nato pa zvrnite iz njega, da se popolnoma ohladi. Hladno posujte s sladkorjem v prahu in jo hranite pokrito v posodi, da se ne izsuši... In ne pozabite – marsikatera potica je najboljša šele drugi ali tretji dan!

Oglašujte pri nas

Podobni članki