marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Orehova potica

Pošlji prijatelju

orehova poticaMN

Ko pridejo na vrsto prazniki, ob katerih mora mizo krasiti potica, potem je to običajno orehova potica. Ta je med vsemi vrstami potic najbolj priljubljena, hkrati pa je tudi ena »izvornih« potic, saj tudi stari recepti pričajo, da je bila orehova potica od nekdaj značilna za Slovenijo. Medtem, ko je marsikatera druga zahtevala nadev iz sestavin, ki jih je bilo pri nas težko dobiti, se je orehova potica zaradi domačih orehov lahko pripravljala pri vsaki hiši.

Testo pripravite po receptu in navodilih:

Osnovno testo za potico

Nadev:

480 g mletih orehov

250 g sladkorja

3 beljaki

1 ščep soli

½ žličke limoninega soka

malo ruma

Beljakom dodajte sol in jih pričnite stepati v sneg. Ko se ta že belo obarva in gosti, dodajte limonin sok in stepajte do konca, da se strdi in se pričnejo tvoriti rožički.

V veliki skledi orehe zmešajte s sladkorjem, prilijte rum, nato dodajte beljake. Rahlo premešajte z lopatico ali žlico, da se beljaki ne sesedejo.

Orehov nadev nadevajte na razvaljano testo za potico – najbolje, da ste ga pred tem že dvakrat vzhajali (enkrat v skledi, drugič, ko ga stresete na pult, razvaljate, nato pa prepognete dvakrat preko polovice – in vzhajate ponovno). Nadev enakomerno nadevajte na testo in ga porazdelite oziroma razmažite s pomočjo lopatice. Nato potico zvijte, predenite v pekač in vzhajajte še zadnjič.

Nasvet: Orehova potica se pogosto pripravlja z dodatkom rozin, ki ji dajo še več sladkega okusa. Če boste preko nadeva pred zavijanjem potice posuli rozine, jih pred tem seveda namočite v rumu ali vodi (oziroma v mešanici vode in rumove arome).

Poglejte še: Vse o najboljši slovenski sladici in Rožičeva potica.