marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Nutellin praznični kolač

Pošlji prijatelju

nutellin praznični kolačMN

Kolač s čokoladno-lešnikovim namazom, ki prekaša marsikatero potico.

1 jajce, stepeno

150 ml mleka

75 g mehkega masla

¼ žličke soli

375 g moke za kvašeno testo

50 g mletih lešnikov

50 g sladkorja

1 vaniljin sladkor z burbonsko vaniljo

1 kocka (42 g) kvasa

Nadev:

250 g nutelle (pri sobni temperaturi)

100 g grobo nasekljanih lešnikov

1 majhno jajce

30 g celih lešnikov in lešnikovih polovičk

50 g jedilne čokolade, narezane na koščke

Sestavine za testo po vrsti nadevajte v aparat za peko kruha, na vrh nadrobite kvas. Aparat nastavite na program za pripravo testa. (V kolikor boste delali testo ročno, pričnite s pripravo kvasca (mleko, sladkor, kvas), ga vmešajte v ostale sestavine in zelo dobro pregnetite ter vzhajajte eno uro.)

Namastite in s papirjem obložite dno okroglega modela za torto s snemljivim obodom s premerom 24-26 cm. Testo stresite na rahlo pomokano podlago. Tretjino razvaljajte v krog premera 34 cm in ga dajte na dno pekača, da bo on strani naokoli 4 cm roba. Namažite ga s tretjino nutelle in posujte s tretjino grobo nasekljanih lešnikov.

Preostali dve tretjini testa razdelite na tri dele in vsakega razvaljajte na velikost pekača. Položite vanj drugo plast testa, premažite s tretjino nutelle in posujte s tretjino lešnikov, enako naredite s tretjo plastjo, četrto pa zgolj položite na vrh in ob robovih preko nje zapognite rob spodnjega testa. Premažite s stepenim jajcem, posujte s čokolado ter celimi lešniki in lešnikovimi polovičkami. Vzhajajte eno uro.

Pečico segrejte na 200 stopinj. Pecite vsega skupaj 40 minut, vendar že po približno 15 minutah preko pekača položite kos aluminijaste folije (ko je površina videti dovolj pečena). Vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi v pekaču. Režite šele, ko je popolnoma hladno.

Podobni članki