marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Novoletna torta

Pošlji prijatelju

kos novoletne torteMN

Novoletna torta ima okus po sladkem vinu, ki ob novoletnih pogostitvah še posebej prija. Priprava je brez peke in popolnoma enostavna.

200 – 250 g otroških piškotov

6 listov želatine

6 rumenjakov

120 g sladkorja v prahu

1 ščep soli

120 ml polsuhega ali suhega belega vina

500 ml sladke smetane

malo granatnega jabolka za okras

Dno modela za torto obložite s papirjem za peko.

Del otroških piškotov narežite na dolžino, ki sega centimeter preko roba. Zložite jih ob obod, s sladkano stranjo navzven. Odrezane koščke piškotov zložite na dno pekača. Po potrebi jih obrežite in prilagodite pravim oblikam, da dno lepo zapolnite.

Želatino namočite v hladno vodo.

V vodni kopeli kuhajte rumenjake, sladkor v prahu, sol in vino. Kuhajte približno 15 do 20 minut in vmes večkrat premešajte z električnim mešalnikom.

Ko je jajčna krema v celoti lepo topla in gosta, jo odstranite iz kopeli. Ožemite želatino in jo vmešajte vanjo.

Stepite 450 ml sladke smetane. Počasi jo vmešajte v jajčno kremo in nato z njo prelijte piškote v modelu.

Postavite v hladilnik, da se krema strdi (po 1 uri se jo že lepo reže).

Stepite preostanek smetane. Ko je krema strjena, jo nadevajte na vrh torte in nato potresite preko še zrna granatnega jabolka.