marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Mlečni riž z vaniljo

Pošlji prijatelju

mlečni riž z vaniljoFotolia

Kot otrok ste imeli za zajtrk ali večerjo gotovo pogosto mlečni riž. Kot odrasli pa ste na to priljubljeno jed, ki je odlična tako za večerno potešitev lakote v mrzli zimi kot za sladico, verjetno kar pozabili. Recept za 4.

200 g običajnega riža

1200 ml mleka

50 g sladkorja

2 žlici rozin

2 žlici ruma (po želji)

2 zavojčka vaniljinega sladkorja z burbonsko vaniljo (ali 2 žlici vaniljine arome)

4 rumenjaki

4 žličke masla

2 žlički sladkorja

1 žlička grenkega kakava

V kozici zavrite vodo in v krop stresite riž. Po eni minuti ga odcedite.

Zavrite mleko in vanj stresite sladkor ter odcejeni riž. Kuhajte ga tako dolgo, da postane mehak (po navodilih na embalaži), med kuhanjem pa ga večkrat premešajte, da se ne bo mleko smodilo in se riž ne bo prijemal dna posode.

Rozine oplaknite. Stresite jih v skodelico, dodajte rum (po želji) in prilijte toliko mlačne vode, da bodo rozine z njo prekrite.

Pečico segrejte na 100 stopinj. Ko je segreta vključite še zgornji infrardeči grelec.

Jajčne rumenjake spenite z mešalnikom. Riž odstavite z ognja in vanj vmešajte rumenjake, pustite stati minuto do dve ter nato vmešajte maslo.

Nadevajte v 4 posodice (steklene ali glinene). Na riž v vsaki posodici dajte na vrh nekaj rozin, nato celotno površino rahlo posujte s pol žličke sladkorja.

Za kratek čas postavite v pečico, da zgornja plast zaradi infrardečega grelca nekoliko zakrkne – vendar ne preveč. Vzemite iz pečice in pustite 5 minut stati, da se jed malo ohladi (da ne bo posoda prevroča).

Preden postrežete, vsak mlečni riž posujte s ščepcem kakava.

Podobni članki