marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Miklavžev močnik

Pošlji prijatelju

miklavžev močnikUN

Preprosta jed za 4 osebe, ki vas bo pogrela ob zimskih večerih.

150 g moke

½ žličke soli

½ žličke cimeta

Za oreh masla

1 žlica rjavega sladkorja

1 l mleka

4 žličke čokolade v prahu

50 g lističev mandljev

priprava močnikaUN

Moko vsujte v skledo, dodajte sol ter cimet in premešajte. Na sredino naredite vdolbinico in vanjo ubijte jajce. Z eno roko obračajte posodo, z drugo pa moko potiskajte od roba proti notranjosti, da se jajce z moko sprime v drobne grudice.

Mleko zavrite.

V visoki ponvi razpustite maslo in na njem stopite rjavi sladkor. V ponev vsujte močnik in dobro mešajte, da se nekoliko prepoji z mešanico sladkorja ter masla, a se grudice ne sprimejo. Če želite, lahko grudice moke nekoliko popražite.

Močnato kašo zalijte s polovico vročega mleka in mešajte. Na rahlem ognju in ob mešanju kuhajte močnik 5 do 10 minut, da postanejo grudice moke mehke in se skuhajo tudi na sredi. (Čas kuhanja je odvisen od velikosti grudic.) Ob kuhanju dodajajte mleko, da se močnik ne prične prijemati oziroma da je ravno prav gost za vaš okus.

Močnik še vroč nadevajte na krožnike, posujte z nekaj čokolade v prahu in potresite z mandljevimi lističi (ki jih lahko predhodno tudi nekoliko popražite).