marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Medenjaki

Pošlji prijatelju

medenjaki na krožnikuFotolia

Hitro pripravljeni medenjaki, pomočeni v čokolado.

125 g medu

200 g sladkorja

125 g masla

4 žlice smetane

400 g moke

1 žlička pecilnega praška

100 g jedilnega škroba

1 žlička mletih božičnih začimb (cimet, klinčki, kardamom…)

1 žlica grenkega kakava

Za okras:

100 g jedilne čokolade

2 – 3 žlice olja

Orehove polovičke in mleti orehi

Moko zmešajte z jedilnim škrobom, pecilnim praškom, začimbami in kakavom.

Maslo stepite s sladkorjem, dodajte smetano in med. V masleno sladkorno kremo stresite moko, zmešajte in dobro pregnetite. Oblikujte hlebček, zavijte v prozorno folijo za živila in za pol ure postavite v hladilnik.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Testo razvaljajte na debelino 5 mm in z modelčki izrežite v obliko srca, ali pa oblikujte v kroglice velikosti majčkenega oreha in jih nekoliko pritisnite na pekač (naj bo obložen s papirjem za peko). Pecite približno 10 minut, še 5 minut hladite na pekaču, nato pa predevajte.

Čokolado skupaj z oljem stopite v vodni kopeli, vanjo pomakajte medenjake in jih odlagajte na papir za peko, na vrh piškotov pa nadevajte polovičke orehov in mlete orehe. Pustite, da se čokoladni obliv strdi.

Variacija: Če želite, lahko na sredino vsake kroglice testa pred peko potisnete mandelj ali lešnik – tako bo piškot zanimiv tudi brez kasnejšega pomakanja v čokolado. Če ne marate priprave čokolade v kopeli, lahko kupite že pripravljen čokoladni obliv iz bele, mlečne, temne ali lešnikove čokolade, ki ga lahko segrejete in stopite tudi v mikrovalovni pečici.

Oglašujte pri nas