marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Marmelada iz grozdja – izabele

Pošlji prijatelju

z marmelado iz grozdja namazan kos kruhaMN

Izabela, ki raste na brajdi, ni primerna za v vino, je pa odlična za marmelado. In seveda lahko dodate še kakšno drugo sorto (bosta pač vonj in okus nekoliko drugačna).

jagode rdečega grozdja

Na 1 l grozdnega soka:

1 želin (ali drugo sredstvo s pektinom)

500 g sladkorja

Če imate doma kakšnega vinogradnika, je najbolje, da vam grozdje strojno speclja, zmelje in pusti, da se tako en dan namaka, potem pa vam s prešo iztisne čisti sok, ki ga boste uporabili za marmelado.

Če se bo marmelada že od samega začetka pripravljala v kuhinji, pa z grozdov ročno oberite zgolj zrele jagode, jih dajte v lonec, nekoliko potlačite s pripomočkom za pripravo krompirjevega pireja, nato pa skuhajte. Ni potrebno, da vre, vendar kuhajte toliko časa, da jagode spustijo sok in barvo (ko je dobro segreto še kakšnih 10 minut). Pustite, da se popolnoma ohladi in nato grozdje prepasirajte s pasirko, da se znebite pešk.

Odmerite tako dobljen sok oziroma kašo. (Mi smo iz 7 litrov grozdnih jagod dobili 6,2 litra kašastega soka.) Na vsak liter soka pripravite 1 želin in odmerite 500 g sladkorja. Želin zmešajte s tremi žlicami sladkorja, stresite v sok, nato pa med stalnim mešanjem zavrite in dodajte še preostali sladkor. (Sladkorja lahko daste tudi več – sproti pokusite, kako sladka bo marmelada, kajti grozdje je pač različno sladko in ima tudi različno kisline.) Marmelada naj vre 5 minut, pri tem pa odstranjujte pene! Še vročo marmelado nalijte v vroče kozarce in takoj pokrite, nato pa pokrijte s krpo in pustite, da se cel dan počasi hladi.

Nasvet, ki pride vedno prav: Ne veste, kdaj je v marmeladi dovolj želirnega sredstva, da ne bo niti preveč tekoča niti pretrda? V zamrzovalni del hladilnika dajte pred pričetkom kuhanja majhen krožniček, da se dobro ohladi. Ko se vam zdi, da je marmelada nared, vzemite krožniček iz zamrzovalnika in dajte nanj žlico marmelade. Če na njej v 15 sekundah nastane kožica, potem je želirnega sredstva dovolj.