marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Marmelada iz cvetov vrtnic

Pošlji prijatelju

marmelada iz temno rdečih vrtnicMN

Gotovo že veste, da so cvetovi vrtnic užitni, zato v nekaterih restavracijah zaidejo tudi v solato. V tujini pa so se domislili še nečesa, kar smo skuhali tudi pri nas: marmelado iz cvetov vrtnic.

Marmelada iz vrtnic naj bo za bolj posebne priložnosti, saj je priprava zaradi odstranjevanja grenkega belega dela z vsakega cvetnega lističa posebej izjemno zamudna. Sicer pa ni pomembno, kakšne vrtnice imate – a najbolje je, da so prav zaradi hitrejše priprave takšne z velikimi cvetnimi listi, biti pa morajo lepe (preden začne cvet propadati), seveda pa ne smejo biti škropljene (pri škropljenih je potrebno po zadnjem škropljenju počakati štiri tedne, preden jih obirate oziroma slediti navodilu proizvajalca škropiva). Barva ne igra velike vloge, je pa resda je od nje odvisna tudi barva marmelade: iz temno rdečih cvetov bo temno rdeča marmelada, iz rožnatih ali oranžnih boste dobili prav čudovit odtenek marmelade, iz belih in nežno rumenih cvetov pa skoraj brezbarvno marmelado (seveda lahko različne barve cvetov tudi kombinirate). Katero sorto izbrati? Nekatere so bolj, druge manj aromatične – a to boste najbolje sami ugotovili s poskušanjem vkuhavanja različnih sort z vašega vrta.

Za zgolj 500 ml marmelade potrebujete:

100 g očiščenih cvetnih listov vrtnic brez belega dela

200 g sladkorja

500 ml vode

1 limono – sok

2 žlički želina

Cvetove vrtnic naberite, jih dobro operite in z vsakega odstranite trd spodnji del (običajno je belo obarvan), saj ta del greni. Zavrzite vse lističe, ki niso »popolni«. Stehtajte in odmerite 100 g očiščenih cvetov.

Cvetove stresite v posodo, jih posujte s sladkorjem in premešajte, da se sladkor razporedi po lističih. Pokrijte s pokrovko ali kosom plastične folije. Pustite stati preko noči, da se razvije aroma.

Cvetovom dodajte želin (pektin), premešajte, zalijte z vodo in sokom limone ter zavrite. Kuhajte približno 15 minut, da postanejo cvetni lističi mehki in nekoliko prosojni. Po želji spasirajte lističe s paličnim mešalnikom.

Kapljico marmelade kanite na hladen krožnik – če se tam strdi, je gotova, sicer jo kuhajte še nekoliko dlje. Marmelado še vročo nalijte v vroč kozarec in zaprite. Pustite, da se počasi ohlaja.